25. huhtikuuta 2022

DIY: Steariinisytykkeet metsän inspiroimana

Muffinssivuoka, sytyke, itsetehty

Itsetehdyt sytykkeet
ovat mukava lahja, ja tottakai, myös hauska itse käyttää. Saunanpesä ja takka syttyvät mukavasti näillä DIY-sytykkeillä. Tämä metsäinen sytyke herättää itselleni tuoksuvan muiston metsästä, ja tietenkin hetkestä, kun näitä on valmistanut. Lisäksi olen pakkaillut sytykkeitä sellofaanipusseihin, ja vienyt niitä pikkulahjana kyläilemään mennessäni. On huisin hauskaa katsoa saajan hämmennystä, kun hän ihmettelee, että toitko muffinsseja vai mitä ihmettä... 

Steariinisytykkeet

Muffinssisytykkeet

TEKO-OHJE: TEE-SE-ITSE -SYTYKKEET

-  Paperiseen muffinssivuokaan tehdyn sytykkeet 

Itse käytän steariinin sulattamiseen vanhaa metallista kurkkupurkkia. Sulatus hoituu kätevästi vesihauteessa kattilassa sulattaen. Vanhojen kynttilän palasten käyttö on myös ekologinen tapa hyödyntää muuten mahdollisesti roskakoriin meneviä kynttilän palasia. 

Oma inspiraationi syntyi vanhan ja loppuun palaneen vihreän kynttilän siivittämänä. Lisäksi askartelukaapista löytyi aimo kasa vanhoja kruunukynttilän pätkiä. Näin syntyivät nämä metsäiset sytykkeet. 

Materiaalit
- Paperisia muffinssivuokia
- Kynttilänpalasia tai steariinia
- Kynttilän sydänlankaa tai paksuhkoa narua (esim. juuttinaru)
- Luonnon antimia, eli havupuun oksia, pieniä käpyjä, jäkälää (mitä ikinä luonnosta löydätkään kyseisenä vuodenaikana)
- Extrana palavia luonnon tarjoamia koristeita (vain luovuus on rajana!)

Näillä ohjeilla onnistut: 
- Kaada sulatettua steariinia ensin vain vähän paperisen muffinssivuoan pohjalle ja anna jäähtyä. Tämä auttaa siihen, että vuoka ei leviä latteaksi. 
- Kaada uudelleen sulaa steariinia vuokaan, ja ennen kuin steariini kovettuu, asettele erilaisia luonnonmateriaaleja pystyyn. 
- Kun steariinin pinta alkaa jähmettyä, upota siihen "sytytyslanka", eli palanen kynttilän sydänlankaa tai narua. Lanka pysyy paremmin pystyssä, kun steariini on jähmettymässä.
- Jos halua sytykkeen pinnalle koristeita, laita ne silloin, kun pinta on juuri ja juuri jähmettymässä. Muuten koristeet uppoavat kuumaan steariiniin.
- Anna jäähtyä hitaasti, ettei paperi irtoa. 
- Käsittele sytykkeitä hellästi, sillä vuoka irtoaa helposti steariinin kuivuttua. 

Pakkaa sytykkeet nättiin pakettiin. Toisaalta ei haittaa, jos paperivuoka irtoaa. Sytyke toimii ilman sitäkin! 

Itse käytin näissä sytykkeissä pieniä katajan ja kuusenoksia, pikkukäpyjä, harmaajäkälää, pieniä jäkälän valtaamia oksia sekä väripiristykseksi rosepippuria (käyttöpäivä mennyt umpeen) ja katajanmarjoja. 
Koristeiden ei tarvitse tekohetkellä olla kuivia, havut jopa pysyvät kauniimpina, eivätkä ne samantien karise, jos ne ovat tuoreita. Ei kestä montaa päivää, kun ne kuivuvat niin, että ne toimivat hyvin sytykkeenä. 

Sytykkeet kynttilän pätkistä
Välivaiheita: steariinia pikkuhiljaa muffinssivuokiin. 

Entäs ne haitat? Ainoa ongelma on, että raaskiiko näitä käyttää. Olisi huiman hienoa kuulla, jos teet, tai olet tehnyt vastaavia. Vinkkaa ihmeessä! 

Roihuten, 
Merikaisla

2 kommenttia:

  1. Kiva lukea taas mitä olet touhunut ja mielettömän ihania juttuja olet aikaan saanut. Nämä jos mitkä on parhaita tuliaisia. Itse en ole koskaan tehnyt minusta ei ole tällaisen askarteluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liian vaativat askartelut eivät ole minunkaan mieleen, mutta tämä oli sen verran nopsaa ja helppoa, että "jaksoin". Kädentöitä kyllä rakastan!

      Poista

Kiva, että annat palautetta. ❤