Valoa pimeisiin iltoihin ja juhlahetkiin. Jätkänkynttilöillä saat loimuavaa tunnelmaa pimeään. Elävä ulkotuli vangitsee katsojan ja tuo pihapiiriin perinteikästä hehkua.
Jätkänkynttilä itse tehden moottorisahalla
Jätkänkynttilä syntyi itsekaadetusta pihahongan palasta. Noin 70 cm korkeaksi sahattu männynrungon "tolppa", oli jo muutaman vuoden odottanut liiterissä. Kaarna oli poistettu sen kuivuttua. Takuulla siis kuivaa puuta.
Isäntä nappasi moottorisahan ja näin se syntyi. Vahvaharteinenhan 😃 tekee tämän pokasahalla ja kirveellä, mutta meillä oikaistiin – ja moottorisaha pärähti käyntiin.
1) Ensin keskelle puuta sahattiin pystysuuntaan ristilovetus. Syntyi neljä puutornia. Alas jätettiin n. 12 cm kiinteä osa.
Huom: Huolehdi turvallisuudesta ja paina puuta lujasti maata vasten, ettei se hypähdä terän alta pois.
2) Molemmille puolille, ristiloven alaosaan, sahattiin pieni sytytyskolo: kolmio, joka ulottuu yläosastaan keskelle ristilovea. Näin tuli pääsee lovea pitkin kapuamaan ylös.
Näitä kolmioita siis max. kaksi jätkänkynttilän vastakkaisille puolille. Yhdelläkin kololla pärjää, silloin jätkänkynttilä palaa hitaammin. Vinkki: älä tee kolosta liian syvää, etteivät jätkänkynttilän seinämät palaessaan romahda liian nopeasti.
3) On aika sytyttää jätkänkynttilä. Pientä sytykettä kolmiokoloon ja tulitikkua perään. Ekologinen vinkki: Steariini (vanhat kynttilänpalat) tai vaikkapa ylijäänyt ruokaöljy loven kaadettuna avittaa syttymistä.
Loppuvaiheessa hiiltynyt puu on maagisen kaunista katsella.
Muista asettaa jätkänkynttilä palamattomalle alustalle / maaperälle, mieluiten kalliolle.
Tunnelmallisia iltoja toivottelee,
Merikaisla
Onhan se kaunis näky, olisi se jätkänkynttilä ollut meillä, mutta jäi lumikinosten alle, ja on nyt märkä.
VastaaPoistaAurinko sulattaa sitten joskus lumen ja taashan tuo on kuivuttuaan entisessä kuosissa.
PoistaTällä viikolla kuulin jo jonkun tintin visertävän kevätluritustaan. Hiukan taisi tintti olla pihalla vuodenajoista, mutta jossain kohtaa se kevät jälleen kurkistaa hankienkin alta.
Juku nuo ovat niin kauniita kun ilta hämärässä palavat🥰..se tuoksu ja ritinä mikä lähtee..onkohan meillä puupöllejä tai ainakin puita kaadettuja on kun tontilta syksyllä kaadettiin. Niistä pitää ens talveksi kyllä jättää monen monta aihiota tuohon tunnelmaan😍.
VastaaPoistaIloa perjai päivääsi ja viikonloppuusi😊
Kiva, jos inspiroiduit 🔥. Meillä näitä valmiita odottaa nyt liiterissa muutama. Jospa vaikka sytyttelisi niitä tulevan ystävänpäivän kunniaksi. Tai kun tulee vieraita.
PoistaKiva postaus pitää miehelle näyttää, josko mekin pari pölliä jätetään kun todennäköisesti kaadetaan iso kuusi tänä talvena.
VastaaPoistaJos vaan on säilytystilaa varastossa, jossa kuivata pöllit, niin ilman muuta kannattaa kokeilla!
PoistaMeillä mies on noita myös tehnyt...yleensä jouluna ja uutenavuotena niitä poltettu..:)
VastaaPoistaJoo, Uudenvuoden juhlaan sopivat loistavasti. Pääsiäisenä ajattelin myös polttaa. Noitatulia, hui...
PoistaNuo ovat niin ihania. Meilläkin niitä on ollut ja pitää muistaa tehdä, kun seuraavaksi puita kaadetaan. Tulen ritinä ja savun tuoksu ovat niin huumaavia. Aurinkoista helmikuista viikonloppua ☃️🛷🌞
VastaaPoistaHei! Löysin juuri blogisi ja liityin lukijoihin.
VastaaPoistaHieno postaus. Hyvä ohje! Tällä ohjeella tehdään vielä monta jätkänkynttilää talven pimeitä iltoja valaisemaan.
Hei Tarja. Tervetuloa. Toivottavasti kokeilette! Sulla on tosi kiva blogi! Kivoja juttuja.
PoistaOlemme ainakin kerran vuodessa polttaneet jätkänkynttilöitä pihapiirissä. Yleensä syksyisin asia tulee mieleen, mutta näin kevättalvellakin tuo on hyvä idea, kun voi laittaa lumihankeen pöllin palamaan.
VastaaPoistaJep. Talvella on turvallista tosiaan polttaa näitä.
Poista