18. tammikuuta 2021

Luminen jatulintarha syntyi jäälle

Talvinen iltapäivä, jään päällä lunta. Uskaltaako valkoisen puhtautaan pinnan rikkoa? Iskee valkoisen taulunpohjan sydndrooma hetkeksi, mutta sitten mielen valtaa tarve piirtää jotain: Jatulintarha. Labyrintti. Mikähän siinä ja sen muodosa minua kiehtoo? 
Muoto. Loputtomuus. Taikausko. Menneisyys. 

Tarvon ympyrämuodostelmaa edestakaisin reunoilta keskelle ja keskeltä reunoille syventäen sen muotoja. Melkein jo huimaa. Ei ole muuta kuin tämä hetki.
Ajatus raukeaa.

Ilta-aurinko hiipi pikkuhiljaa pilvien ja taivaanrannan rajaan ja värjää maisemaa mystiseksi. Varjot syventävät jatulin piirtoja. Hiljaa se kuiskaa: 
Tämän minä sinulle tarjoan. Suojan. Minä varjelen sinua. 
Mikä on jatuli ja jatulintarha?


Sana jatuli juontuu pohjoisen jättiläisistä, Lapin mystisestä muinaiskansasta, joita myös noidiksi epäiltiin. Kivestä tehtyjä jatuleita, jatulintarhoja, eli labyrinttejä rakennettiin Suomessa historialliselta ajalta, jo pronssikaudella. Pääasiassa niitä löytyy rannikolta. 

Jatulintarha on suojeleva symboli, joka torjuu pahaa. Se yhdistetään myös hedelmällisyyteen ja moniin rituaaleihin. Myös merenkulkuun ja luotseihin. Jatulin kuvia löytyy myös kirkkojen seinille maalattuna. Kivikehästä on käytetty myös monia muita nimiä, mm: nunnantarha, jättiläisen tie, Laiskan-Jaakon rinki ja Jerusalemi ja ruotsalaisittain jungfrudans

Pienenä leikimme näissä lumeen tekemissämme spiraaleissa noitavainoa: yksi otti kiinni ja toiset juoksivat pakoon. Salaisia portteja pitkin pääsi vaihtamaan polkua. Mahtaako jatulintarha olla sinulle tuttu kuvio?
 • Katso lisää kuvia Facebookistani: Jatulintarha Turun Luolavuorella ja Rauman Kappelinsalmen rannalla. 
Haluan jakaa näiden kuvien kera rauhoittumisen ja meditaatiohetken, jonka itsekin koin - muistetaanhan joskus pysähtyä, tämän poikkeusajankin keskellä. 

- Merikaisla 
 

9 kommenttia:

 1. Nimi on vieras, mutta muistan, että lapsena tehtiin labyrinttejä lumihankeen vastaavalla tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että muillakin on ollut vastaavia leikkejä! muistelen, etät isäni olisi tähän antanut vinkkejä, joten lienee vanha leikki.

   Poista
 2. Hei. Blogeja lueskelin,ja tänne tupsahdin ihastelemaan kauniita kuviasi,ajatelmiasi ja pohdintoja lukemaan. Ihania kaikkia puuhasteluja..kiitos niistä,polkuni johtaa tänne uudestaan. Iloa viikkoosi🥰

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua! Tervetuloa! Ja koiraltamme terveisiä sinun kisulille! Kävin kurkkaamassa blogisi kissa-kurre -tarinaa. Hauskat ystävykset.

   Poista
 3. Minulle myös vieras nimi mutta lapsena mekin tehtiin näitä kuvioita ja juostiin toisiamme pakoon.

  VastaaPoista
 4. Jatulintarha on tuttu juttu minulle. Olet tehnyt kauniin oman jatulintarhasi. Rauhoittavat, meditatiiviset kuvat. Ehkä kuviossa on jotain taikaa...
  Leppoisaa lauantai-iltaa Sinulle ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuviossa on todella taikaa, onhan se pohjan jättiläisestä saanut nimensä! 😀

   Poista
 5. Labyrintti lienee se tutumpi? Vaan tällä kiemuralla on tosiaan monta nimeä.

  VastaaPoista

Kiva, että annat palautetta. ❤