27. toukokuuta 2018

Tee itse: Pihakaivon kansi, vanhantyylinen ja punamultainen


Teimme muutama vuosi sitten itse porakaivon päälle kaivonkannen. Surkean näköinen porakaivon pumppu oli törröttänyt pitkään kalliolla ilman kunnon suojaa. Oli aika antaa sille puinen kaivon kansi: vanhan tyylinen ja maisemaan sopiva.

Kaivonkannen mallin suunnittelin itse, mutta tyyli napattu vanhanajan kaivojenn kansista. Olin niitä jo pitkään tiiraillut ja bongaillut maatalojen pihoilta ja netistä. Punamaalinen sen täytyi olla ja saaristomaisemaan sopiva. "Pyramidimalli" tuntui mukavimmalta. Tuumasta toimeen ja piirsin ruutupaperille kaivon idean, rakennuspiirustukset ja mitat. Ja paljonkos sitä puuta sitten tarvittaisiinkaan ja minkälaista...?

Työvaiheet

Rungossa puutavarana käytettiin lautaa (kolmioissa) ja pystykulmiin laitettiin 45 x 45 mm puuta tukemaan rakennetta. Pintaan tuli höyläämätöntä ulkoverhouspaneelia. Kuvissa näkyy muutamia työvaiheita: mm ulkoverhous sahattiin kolmiomuotoon paikoillaan. Oviaukko sahattiin valmiiseen kolmioon. 

Yllättävän haasteellinen oli tämä rakennelma, mutta valmistuipas se lopulta. Rakennusvaiheessa sain onneksi isännältä miesvoimaa ja rutkasti apua niin mittauksessa kuin koneiden käytössä. 
 

Ulkopaneelin maalasin punamultatyylisellä maalilla (Tikkurila). Ihan aitoa keitettyä punamultaahan se ei ole, mutta lopputulos kyllä tyydytti. Ulkokulmiin vielä valkoiseksi maalatut laudat ja oveen takorautainen vedin ja ovi kiinni mustilla saranoilla. Huipulle mustaksi maalattu aidantolppaan tarkoitettu nuppi. Valmis. 

Vuosi 2018: Uutta maalia pintaan 

Taisin kuitenkin maalata ensimmäisellä kertaa pinnan hieman liian aikaisin, sillä paneelien kuivuttua raoista tuli suojaamaton puu näkyviin. Lisäksi muutama vuosi auringonpaahteessa oli haalistanut etelänpuolen. Vinoa seinämää kun myös sade pääsee piiskaamaan ja maali kuluu helpommin. Siispä oli uuden maalauksen aika. Tänään oli siis sopiva maalaushetki, sääkin suosi. Pohjatyönä vain harjasin teräsharjalla pinnat ja harjalla lopuksi siitepölyt pois. Sitten vain pensselöimään.

 

Punamaalilla on ihanaa maalata, tulee niin nopsaan valmista, eikä haittaa, jos joissain kohdissa on hieman epätasaisesti maalia. Mattamaalin lopputulos on aina suht. tasainen. Ja maali kuivuu tosi nopeasti!

On se punainen maali raakalaudassa mielestäni vain niin kaunis! 


Ovenkahvana on takorautainen otin (ostettu Tallinnasta), jonka alustin mustalla pohjamaalisprayllä ja maalasin mustalla metallimaalilla. Siellä se nyt nököttää kalliolla kaivo, yrttitarhan takana. Punatiilisessä yrttitarhassa jo monivuotiset timjami, ruohosipuli ja rakuuna kukoistavat. Nekin saavan kasteluvetensä kaivovedestä.


- Merikaisla 


48 kommenttia:

 1. Aika vaativan tuntuinen urakka ja upean näköinen lopputulos - kyllä on kannattanut puuhailla. Kahva on mukavan näköistä muotoilua<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vierahtihän siinä muutama hikipisara :) kun ei olla arkkitehtejä.

   Poista
 2. Hieno on. Meillä mökillä on kaivo missä on vain rengas päällä ja siinä luukku . Pidämme sitä lukossa ettei kukaan vaan avaa vahingossa ja heitä sinne mitään sopimatonta. Suunnitelmissa on myös saada siihen kenties tuulimylly versio päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulimylly olisikin aika kiva kaivon päälle, hieno idea!

   Poista
 3. Meidän versiomme on ikään kuin pienoismalli mökistä.
  Olisin laittanut kuvan, vaan en osannut vai eikö tänne kommentteihin saa liitettyä kuvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva idis. Löytyykö kuva jostain netistä, laita linkki :)

   Poista
 4. Tosi sopiva tuohon. Pienet yksityiskohdat kruunaan kaiken.
  Mjukavaa jatkoa!

  VastaaPoista
 5. "Kansi" näyttää oikein hyvältä ja saitte porakaivon hyvin piiloon. Kaunis piha teillä!

  VastaaPoista
 6. Ette te turhaan hikoilleet, tosi hieno lopputulos! :)

  VastaaPoista
 7. On hieno♥ Ja punamaali oli hyvä värivalinta. Mukavaa keskiviikkoa.

  VastaaPoista
 8. Hieno! Lapsuudessa vastaavia oli joillakin pihoilla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa. Juuri sellaiseen vanhanajan tunnelmaan pyrittiinkin!

   Poista
 9. Voi miten kaunis tuo on! Nostan hattua sekä suunnittelulle että toteutukselle!!

  VastaaPoista
 10. Onpas hieno. Toteutus on todella huolellinen. <3 :)

  VastaaPoista
 11. Nätti kansi. Meilläkin on lokakaivo vähän hassussa paikassa tontilla täällä Valkealassa ja olen miettinyt miten sen saisi kauniisti piiloon. Kuitenkin niin, että lokakaivon tyhjennys onnistuu vaivattomasti. Joku tuollainen hieman isompi ratkaisu voisikin toimia. Ja olen samaa mieltä, että raakalauta on kaunis materiaali!

  VastaaPoista
 12. Mahtavan näköinen kaivon kansi. Olisikin hauska myös saada tuommoinen. Ei siitä arvaakkaan, että on mitenkään kaivoon liitännäinen. Lähinnä kuin pieni puuvarasto. Meidän pitäisi kaivon puhdistus hoitaa, mietin, kuinka se onnistuu tämmöisen kanssa?

  VastaaPoista
 13. Oisko sulla kaavoja ja piirrustuksia laittaa?

  VastaaPoista

Kiva, että annat palautetta. ❤