12. tammikuuta 2018

DIY: Viinilaatikoiden vanhentaminen

Puiset viinilaatikot ovat kivoja sisustuselementtejä. Nurkkiin oli kertynyt muutamia puunvärisiä. Halusin niihin väriä. Ensimmäinen ajatus oli kuultovalkoiseksi sävytys tai valkoiseksi maalaus. Mutta halusin kokeilla myös "kelottamistuunausta", sillä toiveena oli harmaantuneen puun värisiä laatikoita. Ai mitä ihmeen kelottamista?

Puun vanhentaminen etikalla ja teräsvillalla

Rautaoksidi ja etikka tummentavat puun hetkessä ja saavat sen näyttämään vanhalta. Eri puulajit värjäytyvät eri tavalla: tammi, joka sisältää jo valmiiksi luonnon tanniinia, tulee tummemmaksi, koivu jää aika vaaleaksi jne. Viinilaatikoista en oikein tiennyt, mitä puuta ne olivat, varmaankin jotain keski-eurooppalaista puulajia, saarnia tai vastaavaa. Joten ei ollut mitään hajua, miten ne reagoisivat käsittelyyn - ei muuta kuin testaamaan. 


Työkalut ja viinilaatikot ennen & jälkeen.
Kuva viime kesältä, aika keltaiisia ovat.

Tarvitaan: etikkaa, teräsvillaa ja teetä

Eli mitä siis tein? Aluksi upotin teräsvillatyynyn pieneen etikkapulloon, jossa oli n. 0,5 l etikkaa, ja annoin liota pari-kolme päivää. Teräsvilla-etikkaneste ei ollut parin päivän liotuksen jälkeen vaihtanut väriä ja villakin oli siellä kokonaisena, mutta uskottava oli, että se kuitenkin toimii (ja toimihan se!). Tuunauspäivänä keitin erikseen vahvaa mustaa teetä ja laitoin sen eri astiaan. Sitten vain sutimaan ja kokeilemaan. 

Ensiksi maalisudilla teetä puulle. Tee sisältää siis tanniinia, joka nopeuttaa ja vahvistaa tummumista. Tee yksin ei vielä värjää juurikaan puuta. Sen jälkeen etikka-teräsvilla seosta sudilla. Välillä ei oikein usko riittänyt, vaan sudin ennen kuivumista uusia kerroksia - näissä lopputulos: omaan makuuni liian tumma! 

Kokeilin myös ilman teetä, pelkällä etikka-teräsvillaseoksella. Koitin myös sotkea nämä kaksi liuosta keskenään ja sutia ne samaan aikaan: toimi sekin, mutta silloin ei sävyn sääntelyä voinut tehdä. Lopputuloksena tuli eri laatikoihin moninaisia harmaan, mutta enemmän ruskeansävyjä. Lopputulos näkyi vasta puun kunnolla kuivuttua seuraavana päivänä. Lopulta osa laatikoista tummui liikaa, joten jouduin sutimaan vedellä ohennettua valkoista maalia saadakseni oikeanlaista sävymaailmaa. Valkoinen maali antoi myös enemmän harmaakelon sävyä. 

Sytykelaatikko takan viereen

Tässä mallina yksi, joka toimii nyt vuolukivitakan vieressä sytykelaatikkona. Sävyksi hain samaa siniharmaata. Tämä laatikko tummui siis käsittelyssä liikaa, joten siihen on sudittu "petsiä", joka syntyi paljosta vedestä ja pikkutilkasta valkoista vesiliukoista maalia.

Isäntä pilkkoi laatikkoon sytykepuita.
Huom! Säilytä neste. Korkki kiinni ja odottamaan seuraavaa petsauskertaa. Teräsvilla liukenee ajan myötä kokonaan etikkaan ja seoksesta tulee vahvempaa. Neste säilyy käyttökelpoisena kuukausia, mutta tuottaa hieman kaasua, joten välillä kannattaa korkkia availla. 

Myös käytetty teräsvilla, hiukan ruostunutkin käy. Itse käytin saippuavillaa (PataPataa), sillä muuta teräsvillaa ei juuri kokeiluvaiheessa ollut kotona. Muista suojata hanskoilla kädet ja paikat tai sutia ulkona, sillä roiskeista voi jäädä ikäviä pilkkuja ei-toivottuihin paikkoihin. Varmista myös, että puuta ei ole ennakkoon käsitelty tai lakattu.

Enimmäisissä kuvissa näkyy myös lauta, josta kerron myöhemmin, mitä siitä syntyi. Oletteko testanneet tätä puun tummentamistapaa? Aika helppoa ja kivaa. Suosittelen kokeilemaan! 

- Merikaisla

30 kommenttia:

 1. Hyvä tuunaus. En ole kokeillut muuta kuin pihan rappuset vanhettaa ja niistä ainakin tuli hyvät, niin kuin olisivat ko paikassa kauan jo olleet! :)

  VastaaPoista
 2. Nämä diy-jutut aina niin kivoja.Mulla odottaa yksi pelin kehysten uutta tuunausyritystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypäs seurata blogiasi, eli onhan tuo peilin tuunaus on jossain kohtaa siellä esittelyssä (?). Kiva nähdä, mitä olet keksinyt.

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmaannutusta on testailtu täälläkin eli koko mökkiterassi on harmaannutettu rautaoksidilla ja hyvin onnistui:)
   Teen käytöstä harmaannutuksessa en ole kuullut aiemmin, mutta pelkällä teellä olen värjännyt paperia ja pahvia sekä myös balettitytölle pikkuhousut, kun ihonvärisiä ei pienille sillä hetkellä kaupoista löytynyt:D
   Ihania laatikoita ja kivoja värisävyjä olet saanut aikaiseksi♥

   Poista
  2. Hih, tuo balettihousujen värjäys on tosi hauska!

   Poista
 4. Mukavan näköinen blogi sinulla <3 Jäänpäs minäkin seurailemaan!

  VastaaPoista
 5. Wallius toi juutuupista tänne :D

  VastaaPoista

Kiva, että annat palautetta. ❤