22. joulukuuta 2020

DIY: Katajakranssi metallihenkarista

 Katajakranssi

Vanhasta metallihenkarista on moneksi. Siitä saa helposti havukranssin pohjaksi kehyspohjan, vaikkapa tällaisen neliön tai salmiakin mallisen. Kulmasta vain kiinni ja hieman voimaa.  

Henkarin koukku on näppärä silloin, jos ei ole naulaa, johon kiinnittää kranssi, vaan se täytyy ripustaa vaikkapa rimaan. Koukun voi myös taitella nätimmäksi, mutta itse jätin sen tähän kranssiin "originaaliksi". 

Metallilankakieputuksella pienet katajanoksat kiinni henkariin ja kranssi on valmis! Siinä se koristaa ulkovajan punamultaovea. Värimaailma on aika jouluinen, vaan siellähän se suuri talven juhla taas jo tulla kolkutteleekin. 

Havukranssi

Katajakranssi ladon seinässä

Metallihenkarista kranssiSydämen mallinen katajakranssi

Henkarista syntyi myös sydämen mallinen kranssi. Taittelu vaatii hieman voima, tai vaikkapa vasaran kanssa "mutkat suoriksi" hakkaamista. 

Tässä henkarin koukusta on väännetty pieni ripustusympyrä. Tähän kranssiin lisättiin myös puolukan- ja mustikanvarpuja. 
Sydämen mallinen katajakranssi

Jouluinen pöytäkoriste havuista

Pienistä jäljelle jääneistä katajanhavuista ja muutamasta pakkasenpuraisemasta ruusunmarjasta sekä kävyistä syntyi jouluinen pöytäsomiste naapuriin viemisiksi. Lisukkeena vielä varpuja ja harmaajäkälää. Kunhan nuo kävyt vielä lämpimässä avautuvat, on komistus kauneimmillaan. 

Havukoriste on aseteltu vanhalle kattopäreelle. Pysyy joulupöytä näin siistimpänä. Ja mikä parasta, tämän koristeen voi jättää huoletta myös ulkopöydälle. 

Katajainen pöytäkoriste

Jouluinen pöytäkoriste havuista

Katajanmarjat hyötykäyttöön

Tänä vuonna katajanmarjoja, tai itseasiassa ne ovat katajan käpyjä, on ollut runsaasti. Jokamiehenoikeudella niitä niitä poimia (Huom! Oksia katkoa vain maanomistajan luvalla).  

Pihamme pensaskatajat notkuvat vihreitä marjoja ja edellisvuoden tummansinisiäkin on tarjolla. Ajattelin testailla niitä ruokien maustamiseen. Ne sopivat hyvin vaikkapa riistaruokien kanssa ja kuulemma myös sieniruokiin. Eksoottisemmin myös suklaaseen, hui. Ja tietenkin gin-juomiin. 

Katajanmarja, vihreä ja sininen

Löytyykö hyviä ideoita tai ohjeita katajanmarjaherkkuihin?  

Hyvää joulun aikaa kaikille! 

- Merikaisla 


6 kommenttia:

 1. Ihanat kranssit, mistähän noita henkareita löytäisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä niitä on ihan "ota tästä"-korissa jossain liikkeissä. Kirpputoreillakin, Silmät auki vain.

   Poista
 2. Kaunis pöytäkoriste. Kranssimuodoista tykkään eniten sydämestä :)
  Tunnelmallista joulunaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sydän on aika kaunis. Klassinen. Kahdesta salmiakin muotoisesta voisi koittaa vaikkapa kolmiulotteista "himmeliäkin".

   Poista
 3. Tosi kauniita kransseja ja tuohon punamultaoveen katajakranssi on ihan tilaustyönä tehty. Pöytäkoriste on myös hurmaava. Oletko käyttänyt siinä kukkasientä? Vai kestävätkö sitten sen, minkä kestävät?
  Minä olen jo useampana jouluna tehnyt katajanmarjalimppua. Siinä marjat ja pomeranssinkuori kiehautetaan samalla tavalla kuin piparitaikinassa. Marjat ovat kyllä ihan kaupan maustehyllystä. Olen miettinyt, että miten luonnosta poimittujen marjojen kanssa pitäisi toimia. Mökillä meillä on paljon katajaa ja runsaasti marjoja.
  Oikein Hyvää Uutta Vuotta Sinulle ✨🎇🎉

  VastaaPoista
 4. Kiitos hyvästä vinkistä; pesulahenkarit saavat uuden elämän..

  VastaaPoista

Kiva, että annat palautetta. ❤