7. kesäkuuta 2021

Maailman merien päivä – muoviroskat kuriin!

Meri ja kalliot

Maailman merien päivää (World Oceans Day) vietään 8. kesäkuuta. Maailmanlaajuisella YK:n alulle panemalla teemapäivällä halutaan muistuttaa merten tärkeydestä ekosysteemimme, sen monimuotoisuudesta ja erityisesti suojelusta. Todella paljon itseänikin huolestuttavat muovijätteet, joita myös meressä ajelehtii huimia määriä muovia. 

Tiesitkö, että muovin hajoaminen meressä kestää satoja vuosia! 


Ote WWF:n sivuilta: 


"Muoviroskasta on tullut maailmanlaajuisesti yksi vakavimmista uhkista vesiekosysteemeille. Merieläimet takertuvat ja tukehtuvat isokokoiseen muoviin, kuten hylättyihin kalastusvälineisiin. Pienempiä muovinpaloja päätyy lintujen ja kalojen ruuansulatukseen, ja mikromuovia on löydetty jopa merenpohjan eliöistä ja arktisten lintujen munista.

Tupakantumppi on yleisin muoviroska kaikilla maailman merillä, myös Itämerellä. Tupakantumpin hajoaminen vie noin viisi vuotta. Muovipillin hajoamiseen menee 200 vuotta, ja esimerkiksi muovipullo voi kellua meressä jopa 450 vuotta."


MeriMuovin kierrättäminen on minulle tärkeää, siksi kiinnostuin kysymään Remeolta muovin kierrätyksestä. Ilahduin, kuinka paljon jo tällä hetkellä muovia menee uusiokäyttöön. 


"Tähän mennessä Suomessa on saavutettu 65-70 % kierrätysaste, tänä vuonna tavoitteena on saavuttaa 75 % kierrätysaste kerätyistä kuluttajamuovipakkauksista. Loppuosa kuluttajilta kerätyistä muovipakkauksista päätyy energiahyötykäyttöön kotimaassa. Sekajätteeseen päätynyt muovi, päätyy suoraan energiapolttoon. 

Muovijalostamolla kerätyistä kuluttajapakkauksista valmistetaan primäärimuovia korvaavaa uusioraaka-ainetta lähinnä kotimaisen muovituoteteollisuuden käyttöön. Esimerkkejä tuotteista, joihin sitä käytetään ovat kukkapurkit, kastelukannut, muoviprofiilit, muovikassit, muovikalvot ja muoviputket."

 

MeriKierrätähän sinäkin muovit, ja tietenkin myös muut kierrätyskelpoiset lasit, metallit, pahvin ja paperin? 

On rentouttavaa kuunnella ja katsella meren aaltojen ääniä ja hyväilyjä kallioihin. Katso videolta, miten kallioiden levä, jota tyrskyt eivät vielä ole ehtineet huuhtoa pois, värjäytyy miltein fosforin väriseksi. 


Lue lisää Maailman merien päivästä (YK). Lisää muoviroskasta meressä löytyy mm. WWF:n sivuilta. 

Pidetään meret puhtaina ja nautitaan niiden tarjoamista elåämyksistä ja monimuotoisuudesta! 

- Merikaisla 

7 kommenttia:

 1. Hieno ja tärkeä,merta ja luontoa kunnioittava postaus!
  Minä kierrätän kaiken,varsinkin muovin.
  Mikromuovia on joka puolella,se on hyvin pelottavakin ajatus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet kierrättävät lasit ja metallit, ehkäpä paperin, mutta muovi menee liian usein sekajätteeseen.

   Poista
 2. Aah ihana postaus. Rakastan puhdasta vesistöä. Ihana sininen kauneus meri ja järvet��
  Itse olen myös entistä enemmän
  kiinnittänyt huomiota joka päiväseen kierrätykseen.
  Aurinko sinulle,meren loisketta ja mukavia kesä puuhasteluja��

  VastaaPoista
 3. Hyvä ja tärkeä postaus! Pelottava ja surullinen ajatus, että muovipullo kelluu meressä vielä 450 vuoden päästä! Minusta on käsittämätöntä, että vieläkin lossien seiniin on tarpeen kiinnittää kyltit, joissa kielletään roskien heittäminen mereen.
  Meillä kierrätetään muut roskat paitsi kompostoituvat. Suunnitteilla on hankkia kompostori.
  Leppoisaa juhannuspäivää❤🌿

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kompiosti on kyllä hieno ekoteko. Ja kaupanpäällisiksi tulee vielä ravinteikasta multaa.

   Poista

Kiva, että annat palautetta. ❤