29. kesäkuuta 2021

Kustavin saaristolaismuseo

Vanha laivan plogi
Vanha veneen ploki. 

Kuinka rakastankaan vanhoja veneilyyn, kalastukseen  ja saaristolaisuuteen liittyviä esineitä. Ajan patina ja vanhojen esineiden henki muistuttaa meitä menneestä, työntäyteisestä elämästä – välillä niin armottomassakin saaristossa. Näitä tunnelmia ja historiaa tarjoilee Kustavin saaristolaismuseo.

Etelä-Vartsalassa sijaitsevan Stuutilan tilan historia kantaa 1800-luvun alkupuolelle asti. Lähestyn – nykyisin museona olevaa talon antia – rakastamieni meriaiheisten esineiden kautta. Museoon kuuluu paljon kalastusaiheista esineistöä, tottakai, koska meri ja sen antimet ovat olleet aikoinaan elinehto saariston asukeille. Itse museon päärakennuksessa esitellään toki kaunis koti ja sen kalustus, ja tutustua voi myös wanhaan pihapiiriin. Mutta talon vintillä ja museon vajassa on mielestäni erityisen hieno tunnelma. Ja se vanhan puun tuoksu. Terva. Miten elänkin monia asioita eri tuoksujen kautta. 

Tässä muutamia kauniita kalastukseen ja veneilyyn liittyviä esineitä. 

Veneen ploki

Vanha kalastusverkko, verkkokorkki, puikkari
Vanha kalastusverkko ja puikkareita.

Tuohesta tehtyjä verkon kellukkeita. 


Vanha soutuvene, kokka

Museo, tietenkin punamullalla maalattu

Siinä se hohtaa kalliolla, vanha punamultainen museo. Vanhan oven saranat on rustiikkisen ruostuneet. 

Kustavin saaristolaismuseo

Vanha ovi ja sarana

Posliiniset merimieskissat
Ikkunalla istuu kaksi posliinikissapatsasta. Taitaa tämän talon isäntä (tai emäntä) ollut kissaihminen, sillä tutumpi versio tästä ovat posliiniset merimieskoirat. Ne käännettiin talon isännän mukaan osoittamaan joko merelle, tai hänen kotona ollessaan sisälle päin. Näin tiesi kylän väki, koska isäntä oli kotona. Irvailevatpa jotkut myös, että emäntä näin viesti salaisille miesvierailleen, että nyt ei kannata taloon tulla!  

Museo on avoinna kesäisin. Suosittelen tutustumaan. Varstalassa elää vahvana myös juhannussalon pystytyksen perinne. Salon, eli maistongin voi vielä nähdä pystyssä näin juhannuksen jälkeen. 

Rakkaudesta Kustaviin, 
Merikaisla

• Saaristolaismuseo: Etelä-Vartsala, Vartsalantie 256, Kustavi 
• Museo auki kesällä 2021 juhannuksesta heinäkuun loppuun. 
PS. Jos historia kiinnostaa, niin lue lisää museon sivuilta >>

Yhteistyössä Visit Kustavi.

3 kommenttia:

 1. Kiitos esittelystä minulla on myös yksi aika iso ploki mökillä ja se on minusta todella ihana. Meren pohjasta sukellettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, plokit ovat kyllä ihania. Olipas varmasti hieno löytää aito vanha ploki! Itselläni on vain uusi kaupasta ostettu.

   Poista
 2. Niinpä. Liian harvoin tulee käytyä.

  VastaaPoista

Kiva, että annat palautetta. ❤