23. toukokuuta 2021

Kevään ensimmäiset perhoset ovat jo täällä

Neitoperhonen

Kevään ensimmäiset perhoset ovat jo muutaman lämpimän viikon ajan lennelleet ja ilahduttaneet väreillään. Suruvaippa, sitruunaperhonen ja kaaliperhonen ovat lepattaen lehahdelleet kallioillamme. Samoin neitoperhoset (yläkuvassa). Heti kun aurinko lämmittää hetken, ovat nämä värikkäät ystävät seuranamme. 

Sinisiipi
Sinisiipi

Kangasperhonen
Kangasperhonen
Muutamia pikkuisia sinisiipiä oli kutsuttu vuorenkilven tarjoamiin juhliin. Ne eivät suostuneet kameralle näyttämään siipien yläpinnan kauniita värejä, sillä näiden perhosten mesijuhlissa maistelellaan voimajuomaa siivet supussa. Upea taivaansininen sävy jäi siis tämän siniviiven siipien suojiin. Kyseessä lienee Suomen kansallisperhonen paatsamasinisiipi. 

Aika hämmästyttävä on sinisiipisten heimoon kuuluvan kangasperhosen (vihernopsasiiven) häikäisevän vihreä sävy. Kovin montaa vihreänhohtoista perhosta ei Suomessa taida olla. Siipien yläpinnalta tämä kaveri on tumman ruskea. 

Neitoperho
Neitoperhonen

Nokkosperhonen
Nokkosperhonen

Hehkuva nykyään Suomessa yleistynyt neitoperho maisteli huumaavaan vuorenkilven tarjoilemaa mettä. Ihastuttava tapaus, värikirjoltaan yksi suosikeistani. Yksinäinen nokkosperhonen lämmitteli kalliolla. Sen loisto ei ole talven horroksen jäljiltä aivan ykkösuokkaa, mutta kukapas juuri herättyään olisi juhlakunnossa. Kevään ensiperhoset ovat siis talvehtineet ja valmistautuvat nyt uuden loistokkaan sukupolven loihtimiseen. 

Aurooraperhonen, valko-oranssi perhonen
Auroraperhonen (uros)

Auroraperhonen
Auroraperhonen (naaras)
Uutena tuttavuutena tutustuin tähän valko-oranssisiipiseen pikkuperhoseen: aurooraperhonen on saanut nimensä jumalattarelta ja  aamuruskolta. Vain "herraperhoselle" on annettu oranssit siivenkärjet, tulevilta "vaimoehdokkailta" ne puuttuvat. Niiden ystävinä ojanpientareella lehahteli pieniä lanttuperhosia. Tuntui, että niiden loppumaton pyrähtely ei herennyt hetkeksikään. Taisi olla muut mielessä, kuin pientareen ensimmäiset kukat... 

Lanttuperhonen

Lanttuperhonen
Lanttuperhosia
Perhoset kuvattu Kustavissa toukokuun puolivälissä 2021. 

Joko sinä bongaillut monia perhosia tänä keväänä? 

Värikästä kevättä! 
– Merikaisla

7 kommenttia:

 1. Kiva perhospostaus! Itse en tunne kuin yleisimmät perhoset, joten tästä on helppo opetella lisää. En edes ole tiennyt, mikä on Suomen kansallisperhonen. Nyt tiedän senkin. Sitruunaperhoset ovat täällä tänä keväänä ilahduttaneet runsaslukuisuudellaan ja värikin sopii niin ihanasti kevääseen.
  Päivänpaistetta toukokuun lopun päiviin Sinulle ☀️🌼

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka kesä ainakin yksi uusi perhostuttavuus on mulla tavoitteena. Nyt löysin jo kaksi: lanttuperhosen ja auroraperhosen. Yöperhosiakin olisi lukematon määrä vielä ihmeteltävänä.

   Poista

Kiva, että annat palautetta. ❤