31. joulukuuta 2017

Heinäseivästikkaat ja valkoinen nojatuoli


Heinäseivästikkaat ovat olleet pitkään toivelistallani. Nyt ne vihdoin syntyivät itsetehtyinä saaristolaistupani seinää vasten nojaamaan ja tilaa sisustamaan. Heinäseivästikkaat eivät ole pelkkä koriste, vaan niille saa kivasti roikkumaan vaikkapa torkkupeiton - miksei ihan vaan somisteita.

Valkoinen keinutuoli ostettiin naapurilta viime kesänä takan viereen. Sen istuinosaan ostin valkoisen, karvaisen tyynypäällisen, jonka sisään sujautin valmiin perusistuintyynyn. Istuintyynyssä oli tuoliinkiinnitysnauhat valmiina, joten hyvin pysyy paikoillaan. Pieni, valkoinen pitsikoristetyyny somistaa tuolia.

Heinäseiväs, tikkaat, diy


 
xHeinäseiväs, tikkaat, valkoinen nojatuoliHeinäseiväs, tikkaat, valkoinen nojatuoli


DYI heinäseivästikkaan työvaiheet

Heinäseipäät halkaistiin puoliksi sirkkelillä, jotta ne olisivat hieman kevyemmät pieneen tupaani. Sitä ennen pystypuista sahattiin terävä kärki pois, jotta tikkaat ovat valmistuttuaan vakaammat alaosastaan. Samalla määriteltiin tikkaiden tuleva korkeus. 
 Poikkipuut, tietenki toisesta seipäästä sahattuina ja halkaistuina, mitattiin niin, että ne hieman menevät pystypuiden yli . Se näytti omaan silmääni mukavalle. Sommittelu, hmm… kolme vai neljä poikkipuuta? Tässä päädyin kolmeen, mutta tein samalla toiset somistustikkaat, jossa on neljä (työstökuva), koska sen pystypuiden pituus on hieman korkeampi. Alinta poikkipuuta ei kannata laittaa liian alas, jos miettii, että niille ripustaa vaikka vilttejä. 

Sitten homma kasaan sopivan mittaisilla ruuveilla, eli poikkipuut kiinni pystypuihin niin, etteivät ruuvit tule läpi. Ja huom! Ruuvaus takapuolelta kiinni, jotta modernit ruuvinkannatkaan eivät näy päällipuolelle.

Valmista tuli. Vajassa odottaa vielä iso nippu heinäseipäitä, joita anopin maatilalta Hämeestä olen saanut. Mitäköhän kaikkea niistä vielä syntyykään?

- Merikaisla

Ps. Poisleikattuja palasia kannattaa hyödyntää muissa askarteluissa, joten älä heitä niitä pois. Olen nähnyt mm. niistä tehtyjä puisia enkelikoristeita, joilla oli lainehtiva jouhitukka ja saunatonttuja naavapartoineen.

8 kommenttia:

 1. Olen nähnyt vastaavia tikkaita tehtynä kokonaisista heinäseipäistä, mutta puolitettuna näyttävät kevyemmiltä. Kivoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tupa on niin pieni, että tuntui juuri siltä, että puolikas on kevyempi.

   Poista
 2. Tulin blogiisi vastavierailulle.
  Täällä onkin kaikkea kaunista.
  Kauniit tikkaat ja keinutuoli.
  Jos meillä olisi enempi tilaa, niin ottaisin meille valkoisen keinutuolin.
  Ihanaa tiistaita!❤️

  VastaaPoista
 3. Moi Sari, Keinutuoli kyllä vie aika paljon tilaa, mutta toistaiseksi se saa olla tuossa. Kiva blogi myös sulla!

  VastaaPoista
 4. Hieno lopputulos :) Mukavaa alkanutta vuotta Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että jätit viestin, löysin niin sinun ihqun blogin! 💖

   Poista
 5. Veljeni pihalla on seipäistä tehty kynttilälyhdyn paikka, näyttää nostalgiselle. Tulin tänne vierailulle ja jäin lukijaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sellainen kolme seivästä "kolmiona"? Ne ovat hienoja, kesällä niihin voi vaihtaa vaikka kukka-amppelin.

   Poista

Kiva, että annat palautetta. ❤