15. joulukuuta 2017

DIY: Soodataikinasta joulukoristeita

Hiljaa leijuu lumihiutaleet...

Soodataikinasta tehdyt koristeet ovat kauniin mattapintaisia ja olemukseltaan kuin pakkasen syleilemää kevyttä lunta. Soodataikina sopii siis kivasti joulukoristeeksi.

En ole aiemmin tehnyt taikinaa, saati siitä koristeita. Täksi jouluksi halusin tehdä muutaman valkean lumihiutaleen pöytäkoristeeksi. Vaikutti hyvältä ja helpolta materiaalilta työstää. Ei muuta kuin kokeilemaan.


Soodataikinan ohje:
2 osa soodaa
1 osaa perunajauhoa
1,25 osaa vettä

Myös maissitärkkelys käy perunajauhon sijaan, vettä voi lisätä tarpeen mukaan tai haihduttaa lämmittäessä liikavettä pois.

Lämmitä miedolla teholla ainekset kattilassa koko ajan sekoittaen. Kun taikina kiinteytyy, kokoa se yhteen palloksi kattilaan. Taikinan viilennyttyä, käsittele ja vaivaa, kuten normaalia taikinaakin. Kauli levyksi, tee muotilla koristeita. Koristele haluamillasi kuvioilla. Kuivata yön yli.

Valmis. Muista, jos haluat roikkuvia koristeita, tee ennen kuivumista reikä.


Lumihiutaleet

Itse käytin piparkakkumuottia ja painelin puutikulla hentoja pistekuvioita - varoiksi molemmin puolin. Mattavalkoinen on kaunis sellaisenaan, mutta kokeilin suihkuttaa niihin glitter-hiuslakkaa, jotta tähden pintaan syntyisi hentoa kimaltelua ja mahdollisesti pientä suojaa likaa vastaan. Kaunis tuli, mutta kuvista taitaa pikkukimaltelua olla vaikeaa havaita.

Mukava materiaali. Mielestäni kaunis lopputulos. Nopea ja helppo tehdä. Ei sellaisenaan sisällä kemikaaleja, eli myös ekologinen ja turvallinen työstää. Eikä vaadi kummallisempia työvälineitä. Ainoa haaste on materiaalin hauraus. Ehkä hieman paḱsumpina ne kestäisivät paremmin. Mutta eiväthän ne lumihiutaleet talvea kauempaa eläkään.


Tähdet pöytäkoristeeseen

Tuunasin kolmesta elementistä pöydälle kokonaisuuden: kaupasta ostamani koristeoksaan, jossa oli valmiina "jäätyneitä pisaroita". Mukaan kirkkaanpunaista helmilankaa, ikään kuin jäätyneitä marjoja somistetta piristämään. Ja ne soodataikinasta tehdyt lumihiutaleet.

 
Valkoista valkoiselle, vai vahvempaa kontrastia, eli valkoista ruskealle "kaitaliinalle". Kumpi kauniimpi?

Lempeää ja valkeaa joulunaikaa kaikille!


- Merikaisla


"Hiljaa leijaa maahan hiutaleet

Kimmeltäen matkallaan
Hiljaa loistaa valot kynttilöiden
Ne luovat joulun tunnelman..."
(Joululaulu, suom.san. Riikkamaria Paakkunainen) 

Soodataikina, lumitähti, askartelu


5 kommenttia:

  1. Oi, miten kauniita lumihiutaleita. En olekaan tällaisella reseptillä koskaan tehnyt, taikataikinaa olen käyttänyt. Kiitos vinkistä, laitetaan muistiin jos ensi jouluna tehtäisiin!

    VastaaPoista
  2. Voi miten kauniita ❤😊. Uusi lukija ilmottautuu ;)

    VastaaPoista
  3. Ihania lumihiutaleita♥ Olen itsekin testaillut tuota soodataikinaa - mukavaa, kun se jää niin kauniin valkoiseksi:)

    VastaaPoista

Kiva, että annat palautetta. ❤