1. syyskuuta 2019

Luonnon päivä! Punamustat hyönteiset: amiraaliperhonen ja pirkkosieniäinenLuonnon päivä, hienoa, että sellainen on keksitty, sitä vietetään elokuun viimeisenä lauantaina. Sen ja loppukesän kunniaksi saavat punaiset värit ja saariston punamustat hyönteiset, amiraaliperhonen ja pirkkosieniäinen puheenvuoron.

On siis aika kesän toisen ötökkäpostauksen. (Kesän ensimmäisessä siivekäsjulkaisussa tutustuin oranssien ohdakeperhosten maailmaan.) Näin elokuisten klapihommien ohessa törmäsin näihin punamustiin hyönteismaailman kaunottariin.
"Mul on kiire, mul on aina kiire!" Tämä pikkuinen pirkkosieniäinen kipitteli pitkin klapipinossa ollutta oksankarahkaa. Vain viiden millimetrin kokoinen koppakuoriainen syö lahoavan, sinistyneen puunkuoren sienirihmastoa metsissä, harmiton kaveri siis puutarhassa. Äänestäisin tämän punaisten koppakuoriaisten sarjan missikisassa ykköseksi, niin kaunis on sen kiiltävä, kirkkaan punaisena hohtava selkämys.

"Olen päiväperhonen, täpläperhonen. Olen ylväs ja kaunis, tiedän sen. Vaan miellyttävätkö hurjat kasvoni sinua?" Yksinäinen amiraaliperhonen ilahdutti meitä pyrähdyksillään. Siihen en ole usein törmännyt. Kaunotar sekin, vaikka tämän yksilön toinen siipi oli hieman pienempi. 

Nyt on vihdoin kaikki puuhommat tehty tältä kesältä, ja kesän aikana kuivuneet klapit on pinottu katosten alle.

Koska kyseessä on näemmä tällä kertaa puna-musta-postaus, pääsevät mukaan myös punaisina hehkuvat ruusunmarjat. Vaan mikäs tämä on? Ötökkä on vieraillut myös täällä. Hassun punainen ”pörhelö” on ruusun äkämä. Sen on saanut aikaan äkämäpistiäinen

Mikä on sinun suosikkisi perhosista tai ötököistä? 


- Merikaisla


PS. Käy katomassa myös oranssien perhosten "vallankumous" Facebookissani ja auta minua tunnistamaan perhoset. 

11 kommenttia:

 1. Neitoperhonen ja amiraaliperhonen...ja kauniita ohdakeperhonen, niitä on ollut tänä kesänä aivan ennätymäärä pihallamme..:)

  VastaaPoista
 2. Sitruunaperhonen on minusta kaunis, sitruunaiset/limettiset heleine siipineen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kevään ensi perhosia, kauniin herkän limenkeltainen. Tämä muistan jo lapsuudestani.

   Poista
 3. No nyt voi melkein sanoa, että tuo pirkkosieniäinen on koppakuoriaisten ykkönen. Ensi-ihastus, sillä en ole kyseisestä ötökästä koskaan ennen kuullutkaan. Ihan hirmuista rakkaussuhdetta minulla ei kyllä koppakuoriaisiin ole, mutta kauniiltahan tuo näyttää. Perhosista, noista lentävistä kukista, kyllä tykkään ja sinisiipi taitaa olla suosikki hentoudessaan.
  Ihanaa alkanutta syyskuuta sinne saaristoon ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkohan on tunnustaa, että piti itsekin etsiä oikea nimi punaiselle kaverille. Koppikset on kyllä jotenkin viehättäviä, niillä kun tuntuu olevan ikuinen kiire jonnekin. 🐞

   Poista
 4. Koppikset ovat usein kauniita kuin korut, kun niitä lähemmin tutkiskelee :)

  Meillä päin on näkynyt lähinnä ohdakeperhosia ja viime viikolla niitä oli puutarhoissa sadoittain. Kauniita ovat.

  Kiitos kuvista ja hyvää syyskuuta sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, niinpäs muuten ovatkin. Muistan joskus Lapissa jollain joen rannalla oli tosi monivärisiä (öljyn sävyt) pikkuisia koppiksia, joista mietin, että tuollaisen haluaisin koruksi.

   Poista
 5. Onpa upeat kuvat ❤️ ihanaa syksyä Sinulle ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Ronja! Samoin sulle kaunista värienloistoa!

   Poista
 6. Amiraali on kauneimpia perhosiamme.

  VastaaPoista

Kiva, että annat palautetta. ❤