Viime syksynä, elämäni ensimmäisen kerran, sain itse valmistella ja herkutella aitoa lampaanlihasta tehtyä rosvopaistia. Lihat saivat muhia maahan kaivetussa tiilihaudassa monen monta tuntia - koitan muistella yli vuorokauden kestäneen herkullisen urakan kaikki vaiheet.
Maakuoppa lihalle
Hauta kaivettiin soraan ja uunipesä rakennettiin tulenkestävistä reikätiilistä. Puita ja oksia poltettiin kuopassa monta sylillistä neljän tunnin ajan. Kunnes pohjalla oli paksu hiillos. Tulialue ja hauta suojattiin tuulelta ja kipinöitten sinkoiluilta aaltopelleillä. Ranta ja sammutusvesi sijaitsivat aivan haudan vieressä, joten vaaratilanteisiin oli varauduttu.
Joku tuli tarkkailemaan touhujamme. Kuokkavierasko? Pieni rupisammakko etsi syksyn viileydestä lämpöä ja loikki haudan lähistöllä. Hui, pois siitä, ettei tule liian kuuma!
Liha valmistelu
Tulen vartioinnin välissä valmistelimme lihat. Tällä kertaa emäntä oli tilannut päälihaksi valmiiksi suolattuja karitsanviuluja, mutta mukaan mahtui myös possua ja hirveä — 20 kiloa erilaisia lihoja. Paljon mausteita lihoihin ei tarvittu: puukolla tehtyihin koloihin upotettiin valkosipulin kynsiä. Possun ja hirven pintaan hierottiin suolaa. Osaan lihoja pippuria, ja siinä se. Tällä kertaa ei laitettu yrttejä, vaan lihojen maut haluttiin pitää yksinkertaisina.
Lihat käärittiin ensin folioon, sitten paksulti märkään sanomalehteen. Kaikki lihan palat erikseen omiin paketteihin.
Seuraavana päivänä hauta vihdoin purettiin ja lihapaketti kannetiin kottikärryillä (eikös ole muuten ihana, vanha kottari!) suoraan kohti ulos katettua ruokapöytää.
Niin nämä juhla t saivat vihdoin alkaa. Voitte uskoa, kuinka murenevaista liha oli ja , hyvälle se maistui.
Näissä 60 hengen juhlissa nautittiin myös riistalihapullia, kevätkääryleitä ja erilaisia salaatteja.
Syksyinen rosvopaistijuhla oli todella onnistunut ja rosvopaistilihat saivat ylistystä kaikilta. Kyllä oli herkullista.
Kiitos vielä oppitunnista juhlien isännälle ja emännälle!
Kippis!
Kippis!
- Merikaisla
Kiitos sinulle tästä postauksesta. Meillä on tarkoitus tehdä myös sama juttu mökillä kesällä .Tämä reikätiilimonttu on hyvä juttu. Me aiottiin kaivaa vaan pelkkä monttu ,mutta kun tiiliä on niin miksei.
VastaaPoistaJuu: Tiilet varmasti pitävät tuon uunin pidempään tasalämpöisenä, kun luovuttavat hitaasti lämpöään.
PoistaMielenkiintoinen postaus,kun on tuota itsekin monasti mietitty.
VastaaPoistaVesi herahti kielelle,kun katsoi mureasta rosvopaistista ottamiasi kuvia!😊
Siitä vain kokeilemaan!
PoistaTodella herkullisen näköistä paistia.
VastaaPoistaKyllä tosiaan oli suussa sulavaa!
PoistaIhan parasta kesäruokaa!
VastaaPoistaKyllä vaan! Tai syksyn 🍂
PoistaMinä muistan nuoruudestani kun isä teki rosvopaistin. Ai että se oli hyvää!
VastaaPoistaVarmasti oli, herkku joka maistuu monille! Mukavaa viikonvaihdetta teille!
PoistaRosvopaisti on niin hyvää!
VastaaPoistaMukavaa viikkoa 💕 T Maija myrskyluodolle@gmail.com
Aurinkoista viikonvaihdetta myös sinne Myrskyluodolle! ☀️
PoistaEn ole koskaan tehnyt rosvopaistia. Tuo tiilivuoraus on myös uusi juttu - olen kuullut vain montussa tehdyistä versioista.
VastaaPoistaOnpa teillä ollut upeat juhlat♥
Suosittelen kokeilemaan!
Poista