24. maaliskuuta 2021

Nähtävää Kustavissa: Kustavin kirkko ja kirkkomaat


Nähtävyyksien parissa Kustavissa. Rakastatko sinäkin historiaa ja kauniita kirkkorakennuksia? 

Yksi omista Kustavin keskusta-alueen suosikkinähtävyyksistä ja yleensäkin puukirkoista on Kustavin kirkko. Se on mielestäni maailman ihanin pikkukirkko punamultaisine seinineen ja valkoisena hehkuvine ristikkoikkunoineen. Niin sopivat sen sävyt saaristoon. Ilta-aikaan valaistun kirkon kauneus on puhutteleva. Siinä se seisoo yksinäisenä omassa hiljaisuudessa.  On vaikea määritellä yksiselitteisesti, mikä on kirkon ikä, sillä sitä on laajennettu ja korjattu vuosien varrella. Puukirkko kuitenkin vihittiin käyttöön nykyisellä paikallaan vuonna 1783. Kirkon perushirret on tuotu noihin aikoihin Kustavin Rahista, Pyhän Jaakobin kirkkomaalla sijainneesta puretusta kappelista: Ne ovat vuodelta 1675. 

Pyhän Jaakobin kirkkomaan aita Kustavissa.


Nykyään kyseisellä Jaakobin kirkkomaalla, Rahin Kunnaraisten kylässä, on pieni muistomerkki risteineen ja todella kauniit ja 
kirkkomaata perinteiseen tyyliin reunustavat hirsiaidat. Se sijaitsee aivan Kustavin Kotieläinpihan vieressä Rahintiellä. Rauhaisa vierailukohde sekin, palanen kaunista kulttuurimaisemaa.

Vastaavanlainen vanha kirkkomaa löytyy myös Pohjois-Vartsalasta: Pyhän Johanneksen kappelin kirkkomaa. Sen puretusta kappelista on siirretty nykyiseen keskustan Kivimaan kirkkoon mm. 1640-luvun kaunis saarnastuoli. 


Palataan vielä nykyiselle kirkolle. Kustavin kirkon vieressä kohoaa kaunis rakennus, punapaanuinen kellotapuli. Täysin paanuilla päällystetty tapuli on siirretty tänne  niinikään Jaakobin kirkkomaalta vuonna 1793. 

Kävely hautausmaan alueella rauhoittaa, ja voipa sieltä bongata myös arvostetun kustavilaisen kirjailijan Volter Kilven hautakiven. Ehkäpä bongaat myös merihenkisen hautausmaan hautakiviltä simpukan tai korallia. Kaunis patsas, jossa äiti ja lapsi tähyävät merelle (Jussi Vikaisen suunnittelema) kohoaa hautuumaalla sankarihautojen keskellä ja kertoo omaa surullista tarinaansa vuosien 1918 ja 1939 - 1944 sodista. 

Kustavin hautausmaa

Kustavin hautausmaa

Kirkko avaa ovensa matkailijoille jälleen juhannuksena. Nyt en päässyt kirkkoon sisälle, vaan tyydyin kauniin ulkokuoren kuvaamiseen. Ehkäpä kirkko sopii hyvin näin pääsiäisen lähestyessä esiteltäväksi, muistuttamaan pääsiäisen alkuperäisestä sanomasta. 

• Kustavin kirkko: Kivimaa, keskusta, Kirkkotie 3 
• Pyhän Jaakobin kirkkomaa: Rahi, Rahintie 576
• Pyhän Johanneksen kirkkomaa: Pohjois-Vartsala, Kappelirannantie 33

- Merikaisla

5 kommenttia:

 1. Nähtävyyden ja historialliset rakennukset ovat upeita!
  Kauniit nuo rakennukset ja pitävät sisällään vuosien saaton tarinoita.
  Näin korona aikana onkin mukava hyödyntää aikaa ihastelemassa nähtävyyksiä,kierellä ja katsella ulkosalla.
  Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ja virtuaalimatkailua voi tosiaan tehdä täällä netissä surffaten aina, oli poikkeusaika tai ei!

   Poista
 2. Historia ja kirkot todella kiinnostavat minua. Usein kolutaan niiden nurkkia ja joskus onnistutaan pääsemään sisällekin. Kustavin kirkko muistuttaa kovasti Houtskarin kirkkoa, joka on samalta aikakaudelta. Tuollaisen paanupäällysteisen kellotapulin taas näimme Lokalahdella. Kirkkoarkkitehtuuri on saaristossa ja rannikolla ollut 1700-luvulla hyvin samankaltaista eri pitäjissä.
  Kiitos kivasta kierroksesta!
  Mukavaa palmusunnuntaita❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkäämme siis samoista historiallisista kohteista! Kiva! Ja kiitti uusist vierailukohtaista.

   Poista
 3. Kaunis tuo Kustavin kirkko ja kirkkomaa. Tuolla on tullut monena kesänä käytyä. Myös nuo erilaiset hautakivet ovat mielenkiintoisia ja kertovat useita tarinoita alueen entisistä asukkaista.

  VastaaPoista

Kiva, että annat palautetta. ❤