15. elokuuta 2020

Kustavista viehättävälle Iniön saarelle

Inions

Kesä ja saaristo kauneimmillaan. Upea päivä tehdä retki "Kustavin naapuriin" Iniön saarelle. Tälle kesäiselle saaristoretkelle lähdimme Kustavin Parattulasta yhteysaluksella (Heponiemi-Kannvik). Päivä alkoi aurinkoisena, taivas oli täynnä upeita cumuluspilviä. En voinut olla niitä kuvaamatta kohti Iniötä matkatessamme. Illaksi lupasivat sadetta ja pilvien alla sateen alku jo odotteli tummana, vaan merituuli oli vielä kesäisen lämmin. Lokit kaartelivat kauempana kalastusaluksen ympärillä ja tuuli tuiversi hiuksia, kun yhteysalus jurnutti läpi sinisen meren kohti seikkailuja.

Yhteysaluksella ja auto mukana? Todella hyvä vaihtoehto tälle retkelle, sillä halusimme kulkuvälineen mukaan, jotta pääsemme mukavasti kiertelemään saarta. Yhteysalus saapuu ensin Iniön Jumon saarelle, jonka läpi pitää matkata, ja hypätä sitten vielä pienelle lossimatkalle, jotta pääsee itse Iniön pääsaarelle.

Yhteysaluksen starttisatama Kustavin Heponiemessä.
Vierailukohteitamme Iniössä

Yksi must-vierailukohde meille oli Iniön plokimuseo Norrbyssä, joka ikäväksemme oli kiinni. Napsin kuitenkin rohkeasti pihapiiristä kuvia ja jäin tällä kertaa vain unelmoimaan, minkälaisia (kuulema satoja) erikokoisia plokeja museo mahtoikaan kätkeä sisäänsä. Siispä pakko päästä tänne uudestaan. Ulkona oli onneksi yksi suuri puinen ploki. Bongattu! Museon tunnistaa kivasta tienvarsikyltistä ennen kirkkoa ja kylään saapumista. 

Maakravuille tiedoksi (hih!): ploki on siis purjelaivoissa ja -veneissä köysien vetämiseen käytetty väkipyörä.

Iniön plokimuseossa on myös muuta merellistä esineistöä.


Vanhat kirkot ovat kiehtovia, kurkkaan usein reissuillani niiden sisälle tai vaellan hetken hautausmaalla. Tämä Iniön kivikirkko on rakennettu 1700-1800-luvun vaihteessa, ja sitä koristaa kaunis, punainen puutapuli. 

Iniön kyläraitti on kuin suoraan menneiltä vuosilta. Iniöläiset ovat varmasti ylpeitä alueen kauniista miljööstä ja maisemasta. Kylän läpi halkovaa tietä reunustavat niityt ja pirtsakkaat kukkaset. Harmaakäenkukka on ehdoton suosikkini, kukka ylitse muiden. Tämä perinnekasvi kiehtoo voimakkaalla, jopa hämmästyttävällä aniliininsävyllään. Ja ne päivänkakkarat. Pienet ilopillerit. Ne kuuluvat vankkumattomasti tähän maalaismaisemaan.


Herkuttelua Iniössä

Aamukahvit joimme yhteysaluksella. Pienet merelliset lauttakuppilat ovat jokseenkin sympaattisia, vaikkakaan eivät ”luksusravintoloita”, mutta meri ja näköala korvaavat puutteet. Lounaspaikaksemme valikoitui vierasvenesataman kupeessa olevassa sympaattinen Merideli Leonella: pizzaa ja hampurilaista  ja olihan toki tarjolla muitakin ruokia. Kuvat jäivät ottamatta, kun nälkä vei mennessään, mutta herkullista oli ja koirammekin viihtyi terassilla.

Jälkiruoalle piipahdimme raitin varrella sijaitsevaan kahvila Cafe Gamla Bankeniin. Mukava, pikkuisella terassilla varustettu kahvila on perustettu vanhan pankin tiloihin. Sisällä kahvilassa on viehättävä, pieni pieni sisustuspuoti
Iniön vierasvenesatama

Tässä maisemassa viihtyy helposti pitkään, vaikkapa vain mietiskellen ja tuijottaen merelle. Iniön kaunis vierasvenesatama kutsuu mm. purjeveneilijöitä. Rannan punaiset, pyöreät kivet näyttävät tosi kauniille. Ovat kuin suoraan taulusta.


 Loppuun tärkeää asiaa. Yhteysaluksen kyltti sen kertoo. Pidä saaristo siistinä. Tätä Inön sataman seinältä löytynytta Suomen roskakalat -julistetta jäin tosissani tutkimaan. Katsopa tarkkaan (klikkaa kuvaa), tunnistatko sinä nämä kalat?- Rakkaudesta saaristoon, Merikaisla14 kommenttia:

 1. Onpa siellä kaunista. Hienoja kuvia!

  VastaaPoista
 2. Kaunista saaristolaisidylliä ja niin kesäistä - huokaus :)

  VastaaPoista
 3. Ihanasti meri sädehtii auringosta kauniiden pilvien alla!
  Kiitos retkestä!
  Kauniita ovat vanhat laiva/vene esineet patinoituneina.

  VastaaPoista
 4. Iniö on itselläkin haavekohteena. Katsotaan jos vielä vaikka kesäloman aikana ehtisin siellä käymään. Ihania kuvia olit ottanut! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen. Sieltä pääsee mukavasti myös "pientä saariston rengastietä" pitkin saaribongailemaan muitakin saaria.

   Poista
 5. Kustavissa tosiaan olen käynyt, työkaverin kans poimittiin karpaloita suolta joku vuosi.Ihana meren tuoksu tuli tänne saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinne asti kantautui merellinen tunnelma 😀

   Poista
 6. Me oltiin heinäkuussa reitillä Parainen-Nauvo-Korppoo-Houtskari-Iniö-Kustavi autolla, reissu ystäväperheen kanssa. Yövyttiin Cafe Alppilassa Iniössä - symppis paikka. Kuten oli Nauvossa Martan majatalokin parvisaunoineen ❤ -Inkku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Inkku. Hienoa,että löysitte viihtyisälle saarelle. Varmasti nautitte!

   Poista
 7. Ihana reissu, kiitos, että pääsimme mukaan! Saaristo on aina niin kaunis. Tuolla on paljon mielenkiintoisia juttuja. Täytyy joskus käydä. Olemme käyneet vain yhteysaluksella "risteilyllä" Houtskari - Iniö.
  Kerran yritin ostaa plokia Somerniemen kesätorilta, aika isoa. Hinta pyörrytti ja ostamatta jäi. Mistä lie eksynyt sisämaahan.
  Nuo roskakalat ovat kurjia. Aina olen miettinyt, että ihmisen asenne täytyy olla kummallinen, kun lautallekin on laitettava kyltti "Älä heitä roskia mereen".
  Mukavaa uutta viikkoa Sinulle ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virtuaalimatkailu on nyt IN 😀 Kiva, että viihdyitte. Noita roskakaloja on kyllä vähän joka paikassa. Ikävää. Osaavat myös "maalle kavuta" 😢.

   Poista

Kiva, että annat palautetta. ❤