Linnakesaari
Katanpää on osa Kustavin Lypertön saarta. Vielä jokin aika sitten sinne ei
ollut veneilijöillä asiaa, vaan saari oli varusmieskäytössä. Saarella on pitkä
historia, joka ulottuu 1800-luvulle. Sotilastoimintaa, vankeja, kivenlouhintaa, tykkipattereita…
Mutta: saari tarjoaa historiansa lisäksi myös kaunista
luontoa ja huikeita merimaisemia. Nykyään siis veneilijät ja vierailijat saavat nauttia Katanpään aidosta tunnelmasta ja näköaloista.
![]() |
Katanpäästä aukeaa aava ulappa Ojansuunaukolle. |
![]() |
Suojaisaa satamaa reunustaa matala valli. |
![]() |
Sisääntulo satamaan. |
Ströömin reunamilla sijaitsevan Katanpään vierasvenesatama sijaitsee suojaisassa lahdessa. Satamasta katsottuna, matalan vallin takaa aukeaa aava. Jossain horisontissa siintää Kustavin Isokarin majakkasaari.
Syvät meriväylät ja 4 metriä syvä satama-allas laskevat myös purjeveneet turvallisesti sataman syliin. Vaikka en itse olekaan purjeveneilijä, on niiden valkeita, aalloilla keikkuvia kupeita, jylhiä mastoja ja hohtavia purjeita upea katsoa.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgtwjGcw6WF1nj-mjS5z6lLcSoV8svRxYof77j6GzHgIlpn7rAcvlfrAYyVc4yGWK5keGAKUjaT4Rdfwkhl0oWPxsDyEQei58XdwyXeUVZuSg3lIl3kah6bGby2G22L-mBaBY6JGgfR8vg/s320/katanpaa_lohikeitto.jpg)
Kahvilan kupeessa olevassa pikkupuodissa on mukava piipahtaa samoin hieman kauempana mukulatien varrella olevassa taidenäyttelyssä. Tänä kesänä 2019 esillä on Katanpään yrittäjä Merja Siekkisen omaa taidetta.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4mvKZm7VLLr7w93cMJX8fvGmFW1zqHT0f4fhuoEZVQ_egx1W_Ssz-x3cr4nz45z7t36cldh4-pUsMTHei-P6dL-v9qKofTjpV9hpoi6XSGbHF5djC0Kih3F4ZYdfuj_Pe35P46KCKzyE/s1600/katanpaa_nahtavyydet.jpg)
Kiviset, venäläisten vankien taidolla rakentamat mukulakivitiet kulkevat läpi saaren ja kasarmialueen. Tiessä voi nähdä jopa keskiväylän merkit.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFREoA20BwBVvK-RzhsLd-IsrfDnT_-rXp0rFlZjhiSpoqPR4lvSMq67-Yg3VWvMgcMdxws_bkjQPp1p8ZIUCT4spmCmx19TK33YIM2CDg1VqUrlpNDlJIy51A-MmW2JEt0OoPUt-GQnY/s1600/katanpaa_mukulakivitie.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgGyfVaYZJiiiTUGfWq2jGoVnJ5N59-3G1J0Xas_eRZq2zkcPVdXKlnVwxC89dbREujKgTM1OXXDqzRbfpVbxaM-j9hu6K5RbH3w1uy1x2atQOXsel_8vBhYO9xNWY_bhqLciFhyjN7ub0/s320/katanpaa_mukulakivet.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPWsv1adDWqK2qIvH6PeLXi4pZ8ckUYSPvOzBLckfFCteIXZqZhRJ7AuFUuzdgw_x8gYUuJqnOLvmFarlzLN5hV_xRvCWvBREQFDNLH7VnB8TAn2M8QdqqTiLNMhgBILe3iH1gP_BU6y8/s320/pumppuhuone_kyltti.jpg)
Alueen mielenkiintoisin rakennus lienee vanha puinen pumppukaivo ja vesitorni. Kaunis rakennus. Sen alla on 60 metriä (!) syvä porakaivo ja tornissa todella iso vesisäiliö. Opastaulu sen kertoo.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmk8lgKZd7S2LHG_qLuEMV46ii0Egh3PeKyBZt4fVqEh9vfo5Y72xM1YXUMZK55mnqHiQ04y7A_lscawx8dsC_pbNH_5Ne29IkWr0hnidKEnr12q8pKA_0UXjsOIZf1U1PWG8ANCopbD0/s1600/katanpaa_pumppuhuone.jpg)
![]() |
Ströömi. |
Katanpään maasto on vaihteleva. Auringonpolttamilla kallioilla viihtyvät mm. tuulen ja sään pieksämät katajat.
Suosittelen kohdetta kesäiselle veneilyretkille. Ehkäpä toisella kertaa kerron, mitä Katanpään läntinen ja pohjoinen puoli tarjoavat. Sielläkin on paljon nähtävää.
Nyt takaisin kohti Ströömiä ja kotia!
Merikaisla
Tämä juttu on tehnyt rakkaudesta Kustaviin ja saaristoon. Katanpään historiasta voit lukea täältä. Jollet ole veneen omistaja, niin vinkkinä: Saarelle risteilee kesäisin myös Vesibussi Aavatar Kustavin Kivimaan laiturista ja Kaljaasi Olga Uudestakaupungista. Toivottavasti myös kesällä 2020.
Tämä juttu on tehnyt rakkaudesta Kustaviin ja saaristoon. Katanpään historiasta voit lukea täältä. Jollet ole veneen omistaja, niin vinkkinä: Saarelle risteilee kesäisin myös Vesibussi Aavatar Kustavin Kivimaan laiturista ja Kaljaasi Olga Uudestakaupungista. Toivottavasti myös kesällä 2020.
Kiitos esittelystä. Tuolla olisi kiva käydä joskus. Mukavaa viikonloppua!
VastaaPoistaSuosittelen. 🌊 Kivaa viikonvaihdetta myös sinne!
PoistaVielä on kesää jäljellä...
VastaaPoistaMukavia elokuun kesäpäiviä Sinulle ♥️
VastaaPoistaMeren tuoksuja ja tuulahduksia sinulle sinne kukkien tuoksujen rinnalle 😊🌸
PoistaKiitos mielenkiintoisesta esittelystä! Paikka vaikuttaa samanlaiselta kuin Örön linnakesaari, joka myös vasta hiljattain on auennut yleisölle.
VastaaPoistaÖrö, juu siellä olen kerran käynyt. Hieno saari, On niissä samaa, varsinkin tuo sotilastoimintaan käyttö.
PoistaHienon näköinen paikka.
VastaaPoistaMukavasti historiaa ja luonnon kauneutta.
PoistaMeille mantereen asukeille on saaristo tuttu vain ohilipuvan laivan ikkunoista - monesti. Kiitos ihanasta esittelystä ja kainiista kuvista <3, joilla pääsi saaren "sisälle". Ihana kesäinen saari! Toivotaan, että kesä jatkuisi vielä hyvin, hyvin pitkään. Lämpimiä elokuun tunnelmia sinulle.
VastaaPoistaLaivoilta saariston näkee aika kivasta kulmasta. Mökkejä, rantoja, laitureita. Kallioluotoja, aavaa merta, rannikkoa. Yhdellä reissulla siis monta ”kärpästä”:
PoistaIhania kuvia sinullakin täällä! Tulin heti vastavierailulle ja rupesin blogisi lukijaksi. :)
VastaaPoistaMeillä on yhteinen rakkaus? Saaristo?
PoistaPiipahdettiin Katanpäässä tänä kesänä, mutta vain pikaisesti kävelemässä kallioilla ja lenkittämässä Hugoa. Aikaisemmin olemme käyneet kyllä tutustumassa paremmin täällä, joten kuvat tuntuvat tutuilta muuten, mutta tuo kahvila näyttää muuttaneen paikkaa?:)
VastaaPoistaKahvila on joskus kait ollut siellä keskemmällä, vieläkin tilausravintolana (?) mutta nyt kahvila tosiaan sijaitsee suojaisassa vierasvenesatamassa.
PoistaOlen entinen Kustavilainen ja käynyt Katanpäässä 50 luvun puolivälistä alkaen,isäni mukana hänen korjatessaan pumppuhuoneen kaivon pumppua.Sen jälkeen monia kertoja 70,80 luvulla merivoimien aluksilla.Isäni oli 30 luvulla Katanpäässä vanginvartiana jonkin aikaa. Tykkitien ja muunkin mukulakivi päällysteen tekivät venäläisten vakeina olleet Hunguusit,joita luultiin naisiksi häidän pitkien palmikoitten ja nahkaisten liiviensä vuoksi.
VastaaPoistaVoi, miten hienoa historiatietoa ja omakohtaisia muistoja, kulkiko tuonne silloin joku yhteysalus? Enpä ole myöskään Hunguuseista kuullut, mutta sen tiesin, että vangit niitä mukulateitä sinne rakensivat.
Poista