25. toukokuuta 2019

Tee se itse: kalanperkauspöytä vanhasta grillin rungosta

Kukkaistutuspöytä, aputaso, kalanperkauspöytä… vanha kaasugrillin runko sopii kivasti uusiokäyttöön. Tässäpä rannalle itsetehty kalanperkuupöytä – tietenkin kokonaan kierrätysmateriaaleista. Kivointa on, että pyörät helpottavat kivasti tämän pöydän siirtelyä.

Ensimmäisenä kalana sen pääsi "testaamaan" katiskasta löytynyt komea lahna.
Startti ja ajatus 

Vanha grillimme oli jo hieman ruostunut, eikä kelvannut enää grillaukseen. Puinen runko oli kuitenkin ehjä ja tukeva. Kierrätyskäyttöön siis sopiva.

Meillä tämä kivasti pyörillä siirtyvä taso tehtiin lähinnä rannan kalanperkaustarkoitukseen. Eipä tarvitse isännän enää kyyristellä kalliolla kaloja putsatessaan. Täytyy tunnustaa, että ennen tähän alkuperäiseen käyttöön siirtoa, käytin kyllä tasoa moninaisiin askareisiin, kukkaistutustasona ja hiomapöytänäkin


Työvaiheet

• Irrota itse grilliosa ja kaikki metalliset osat pidikkeet. Ne tietenkin metallikeräykseen (!) Irroita pyörät, jotta työ helpottuu.

• Hio runkosta pois lakka, karhenna ja puhdista pölystä. Maalaa sen jälkeen runko.

• Ruuvaa haluamasi kokoinen taso kiinni runkoon ja asenna pyörät takaisin.

Valitsin tasoksi ”nurkasta löytyneitä” kovapuisia leveitä lautoja (teak), jotka kestävät hyvin säätä. Lauta oli jo valmiiksi hienosti harmaantunut, sillä se oli ollut ulkona auringossa talven yli. Niitä en käsitellyt, sillä en halua, että kaloihin eksyy vieraita aineita. Ehkä joskus käsittelen tason luonnonmukaisella öljyllä, mutta nyt se saa toisaiseksi olla naturelli.

Tason isot laudat jätin kiinnittämättä, sillä silloin ne on helppo huuhdella kalan perkauksesta jääneistä suomuista vaikka meressä. Päätylaudat ruuvasin kiinni runkoon, niiden välissä tasot pysyvät hyvin paikallaan. Rungon maalasin mustalla öljymaalilla. Halusin oranssinvivahteisen kirsikkapuusävyn pois ja väreiksi luontoon ja kallioiden sävyihin sopivan tummat sävyt.


Lopulta taso löysi tiensä siis rantaan ja alkuperäiseen tarkoitukseensa. Alatasolle voi jättää vaikka ämpärin kumolleen ja runkoon ruuvata koukkuja, joihin voi ripustaa kalankäsittelyssä tarvittavia välineitä. Isäntä laittoi vielä muutamanvalkoisen ylijäämäpaneelilaudan välitasoksi: hmm, se ei niin kaunis, mutta ehkä käytännöllinen.

Olen tehnyt aiemmin vanhasta grillin rungosta myös keittiötason terassille. Kurkkaa myös sen tekovaiheet. Löytyykö lisää vinkkejä grillirungon käyttöön?

- Merikaisla tuulessa

17 kommenttia:

 1. Onpa hieno perkuupöytä! Meillä on kans rannassa sellainen nopeasti vanhoista laudoista kyhätty perkuupöytä ja toimittaa kyllä asiansa just hyvin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat laudat on upeita, varsinkin kun ne ovat harmaantuneet kauniiksi. Joo, sellainen olisi kyllä hieno. Sitten kun tuosta aika jättää...

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Siinä se pöytä saa nyt säiden armoille törröttää ;)

   Poista
 3. Wautsi miten hieno tuli! Hauska idea:) Mukavaa viikonloppua 😍👋

  VastaaPoista
 4. Hieno idea, itse tykkään hirveesti kalasta, mutta nepitää ostaa vain kaupasta, aikoinaan ongin paljon.
  Sinulla söpö yörkki,meillä on 1½ v. silkkiterrieri, mikä muistuttaa jonkin verran yörkkiä, haluaisin silkille ostaa yörkin kaveriksi, koska se on pieni ja sopiva silkille, jos satut tietämään missä olisi pentuja,niin harkitsisin ostamista.

  VastaaPoista
 5. Ai katoinkin että asut myös varsinais-suomessa, minä asun turussa, osaisitko neuvoa jotain keinoa, kun meidän silkki haukkuu hirveesti toisia koiria, auttaisiko setoisen koiran ottaminen kaveriksi ? tiedätkö myös jotain koulutus paikkaa ? pitäisi saada tutustuttaa toisiin koiriin.

  VastaaPoista
 6. Tulipa todella näppärä lisäpöytä!

  VastaaPoista
 7. Hieno idea ja toteutus! Kyllä nyt kelpaa kalastaa kun on noin kätevä perkuupöytä, jonka voi vielä helposti siirtää haluamalleen paikalle.
  Kyl työ ootte kätevii ja pätevii :)

  VastaaPoista
 8. Hyvä tuunaus! Tuollainen olisi näppärä meillekin ja onnistuisi helposti. Vanha grillitaso kun jäi keväällä tuohon vajan nurkalle. Itse voisin tasoa käyttää puutarhatöissäni laskutasona.
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 9. Juu, nam. Savustettuna varsinkin.

  VastaaPoista
 10. Onpa hieno! Tuollainen olisi meillekin tarpeen.

  VastaaPoista
 11. Tehtiin myös vähän saman näköinen pöytä viime kesänä grillipöydäksi. Meillä oli jokin vanha metallinen taso, jonka sähkösinkitimme jottei ruostetta tulisi helposti. Mutta tuo pöytä on kätevä, kun siinä on pyörät.

  VastaaPoista

Kiva, että annat palautetta. ❤