14. lokakuuta 2018

Saariston syyssatoa ja pirteitä sävyjäOnpas ollut kyllä vähäsatoinen loppukesä ja syksy kaikin puolin. Puolukoita ja mustikoita ei ollut nimeksikän. Kantterelleja ja rakastamiani suppilovahveroita ei juurikaan ole näkynyt tänä syksynä vakiopaikoillani, mutta muita sieniä kyllä. Voitatteja sentään kasvaa pihallemmekin.

Näitä punavalkoisia, kaikkien tuntemia sieniä ei tietenkään syödä, mutta kaverukset ovat kyllä todella pirteän värisiä. Kuin suoraan sadusta. 

Nämä kärpässienet nostivat päätään aivan rantakallion vieressä. Tuntuu hassulta, että kasvavat aivan rannan tuntumassa, jonne varmasti merivesikin välillä pärskähtää.

Rannan tyrnipensaissa sentään oli oranssissa hehkuvia marjoja. Ne rakastavat kasvaa meren äärellä, eivätkä välitä, vaikka juuristot joutuvat meriveden hyväilemiksi syystulvien aikaan.

Ihan vesi herahtaa suuhun, kun maistaa näiden vitamiinipommien kirpeän maun! 

Karpalosuolla oli hyvin vähän marjoja vielä pari viikkoa sitten. Muutamia sentään löytyi kuivuudesta huolimatta. Taidan painella tulevalla viikolla isommalle suolle katsomaan, kunhan nuo alueen hirvimiehet vain eivät eksy sille suunnalle. Olivat eilen kaataneet yhden hirven.
Satunnaisia sudenkorentoja näkyy vielä. Nämä rakastaviset keimailivat karpalosuon reunalla kelopuulla; kun katsot tarkkaan näet tosiaan kaksi korentoa.

Mukavia, kuulaita syyspäiviä  Täällä saaristossa keltainen ruska on hiipinyt jo puihin, mutta maaruska vasta aloittelee väriloistoaan.

- Merikaisla

15 kommenttia:

 1. Sieniä ollaan kanttarellejä löydetty, mutta suppiksia ei olla keritty vielä edes katsomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanttarellit ovat kyllä niin hyviä, onneksi pakkasessa on vielä viime kesän satoa.

   Poista
 2. Pirteyttä tarjolla kaikille aisteille.

  VastaaPoista
 3. Sieniä on löytynyt tänä vuonna todella vähän. Mutta, mustikoita sain pakastimeen kiitettävästi. Tyrnit jäi myös todella vähäiseksi tänä vuonna.
  Mutta, ihana ilma nyt on, joten värienergiaa saa ainakin varastoitua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei joo, värienergiaa! Nyt se luonto tarjoaa raikkaita ruskan sävyjä piristykseksi. Kaunista aikaa luonnossa.

   Poista
 4. Tosiaan herkulliset kuvat tyrnistä!On kuin appelsiinipuu! :)
  Kanttarellia löytyi hyvin vähän verraten muihin vuosiin, nyt odotan reissua suppismetsään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En vielä ihan luovuta minäkään suppisten kanssa. Jospa ne myöhäisherännäiset vielä nostaisivat päätään maan uumenista :)

   Poista
 5. Ooh, tyrnejä!! Voi kunpa meidänkin vuosi sitten istutetut tyrnit tuottaisivat jonain päivänä marjoja. Kannattaa ehkä vielä tsekata noita suppiksia. Itse löysin - ensi kertaa elämässäni - viikonloppuna suppilovahveroita. Olivat vielä tosi pieniä, eli varmaan käyn katsomassa, josko ensi viikonloppuna olisi lisää. Eli ehkä ne eivät ole vielä nousseet vakipaikkaasi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidänkin piti ostaa uusi poikatyrni, kun niitä ei lähellä ollut, ja vot, rupeshan niitä marjoja sitten tulemaan!

   Poista
 6. Täällä linnut söi tytön tyrnit ja meidän aroniat. Viinimarjat ja karviaiset ei tehneet marjoja ollenkaan. Mies löysi mustikat ja puolukat ne vähät, jotka me kaksi tarvitsemme.
  Suppilovahveroita onneksi löysimme hiukan ja rouskuja riittävästi. Muita emme ole tänä syksynä jaksaneet etsiäkään. Onneksi tyttö tuo, jos puutetta on.
  Hyvää syksyn jatkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai linnut tykkää happamista tyrneistä, räksytkö ne söi? Mullakin jäi mustikat ihan tarkoituksella linnuille syötäviksi, olivat niin pieniä ja kuivia.

   Poista
 7. Ihanan värikkäitä syyskuvia!
  Marjasato taisi jäädä tänä vuonna koko maassa heikonlaiseksi, kuten kanttarellienkin osalta, tai ainakaan itse en onnistunut montaa litraa kanttiksia löytämään.
  Karpaloita olen jonkin verran poiminut lähisuolta sekä tyrninmarjoja Kotkansaarelta.
  Tatteja ja rouskuja on löytynyt ihan kivasti tuosta lähimetsästä, ja suppilovahveroita on aivan valtavat määrät, kun vaan ehtisi ja jaksaisi käydä keräämässä edes osan niistä :)
  Syksyn viimeisillä veneretkillä emme saaristosta satoa juurikaan saaneet. Taisivat kunnon sateet alkaa vasta niiden jälkeen.
  Värikästä ja virkistävää lokakuun jatkoa sinulle sinne saaristoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karpalot olivat meilläkin lähisuolla kypsyneet ja kävin poimimassa pari litraa lisää. HIrviporukka hätisteli pois - ja parempihan niitä on totella, etteivät pyssymiehet luule sarvipääksi... ;)

   Poista
 8. Ihania kuvia ja nuo tyrninmarjat on sitten herkkua:)♥ Meillä jäi tänä vuonna kaikki marjat saamatta. Taisi tuo superlämmin kesä vaikuttaa, mustikoita käytiin pariin kertaan katsomassa mutta annettiin periksi, kun marjat oli ihan kuivuneita varpuihinsa. Vadelmia ei tullut ollenkaan, pienet kuivat marjat vain roikkui pensaissa. No ehkä ensi vuonna on sitten tätäkin parempi marja vuosi:) Mukavaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa♥

  VastaaPoista

Kiva, että annat palautetta. ❤