22. helmikuuta 2018

DIY: Linnuille kookosrasva / siemenherkkuja

Talven pakkasilla täytyy muistaa myös siivekkäitä pikkuystäviämme. Kookosrasva on linnuille sopivaa herkkua ja se on talvella tipusille enemmän kuin tärkeää. Ja vatsansa täyteen ne saavat tietenkin siemenistä. 

Tee itse siemenherkkuja

Nappasin kaupasta mukaan kookosrasvapaketin ja siemenpussin. Kookos sulatetaan miedolla lämmöllä kattilassa ja kun rasva on sulanut, heitetään joukkoon pussillinen auringonkukan siemeniä tai muuta siemen/pähkinäsekoitusta, mukaan voi heittää myös kuivia marjoja, rusinoita jne. 


Vuorasin "elmukelmulla" muutaman metallisen kakkumuotin ja kaadoin niihin seoksen hieman sen jäähdyttyä. Puutikku pystyyn pehmeään seokseen, jotta sen tilalle voi sitten pujottaa ripustusnauhan. Ulos jäähtymään ja valmista tuli. Pikkuiseen koristeena olleeseen kakkumuottiin unohdin laittaa kelmun, joten se päätyi sellaisenaan roikkumaan käkkärämäntyyn, joita täällä saariston kallioisessa maastossa kasvaa.






Lintulauta ja talipalloteline

Samalla kauppareissulla mukaan tarttuivat nämä kaksi linnunruokintalaitetta: puinen lintulauta ja sininen metallinen talipalloteline. Ne kaipasivat hieman maalia ja suojaa pintaan. Petsasin lintulaudan kelohongan värisellä terassiöljyllä, jota terassilautoihimme on vedetty. Kattoa vahvistettiin mustalla ylijäämähuovalla. Siemenillä täytettynä harmaa lintulauta ripustettiin mäntyyn, johon se liitty linnunpöntön kaveriksi. 



Rautalankahärpättimen spreijasin valkoiseksi kevyen hionnan jälkeen. Tähän tungin sisään myöskin itsetehtyjä kookosrasvasiemensekoituksia, jotka olin tehnyt kertakäyttömukeihin (muki helppo poistaa). Kiireessä unohdin ottaa kuvan itse herkuista

Ulkona nämä maastoutuvat kivasti talviseen maisemaan. Kuvissa (lopussa) näkyy vielä vanha mökinmallinen lintulauta, joka vetelee viimeisiään: oravien käsittelyssä se on saanut aika paljon siipeensä. Oli siis hyvä aika hankkia uusi lintulauta.

Vaan missä linnut? Noh, kuvaushetkellä kadoksissa, mutta vakiovieraita ovat olleet sini- ja talitintit, satunnaisesti hömötiainen sekä joitain keltarintaisia tipusia, joita en vielä ole tunnistanut. Oksilla hyppelee myös täällä talvehtiva punarinta, mutta se ei siemenistä piittaa, vaan etsii männyn kätköissä horrostavia hyönteisiä. 

Pöytä on katettu, hyviä ruokailuhetkiä pikkuböödit!

- Merikaisla



21 kommenttia:

  1. Kiitos vierailusta blogissani! ❤
    Viimein minäkin selvisin vastavierailulle luoksesi ja täällähän näyttää kotoisalta. Minusta on ihana seurata blogeja, joissa pääsee samalla kurkistamaan kotimaamme eri kolkkiin, nyt sinunkin mukanasi saariston ainutkertaiseen ja erilaiseen luontoon kuin mihin me sisämaalaiset olemme tottuneet. Jään seurailemaan touhujasi! 😙

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun löysit tänne 💕 Näin hiljattain bloggarina aloittaneena mitein juurikin noin. Pääsee sukeltamaan erilaisiin maailmoihin, sisustukseen ja luontoon. Jäin koukkuun sun blogiin. :)

      Poista
  2. Olen oikein urakalle tehnyt siemennäkkäriä, ja perhe on syönyt sitä ihan väsyksiin saakka, kun huomasin kaapissa lojuvien siemenpussien päivämäärien paukkuvan.
    Hmmm...pitäisiköhän vaihtaa suuntaa ja siirtyä linnunruokabisneksiin näkkärin sijaan:D
    Tulipa upea ruokintatelineestä saatuaan pienen tuunauksen<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Ellen. Siemennäkkäri NAM! Kaappiin jää tosiaan usein jotain kaurahiutaleita tms. ylijäämää, jotain linnuille sopivaa. Turha niitä on heittää roskiin. Varmaan valmiita talipalloja voi saada edukkaammin, mutta on kiva väkertää itse 😃

      Poista
  3. Hienot telineet ja onpa ihana kun linnut saavat ruokaa, varsinkin nyt kun on pakkasia niin taitaa olla varastot tarpeen! Ihanaa alkavaa viikonloppua sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin sinne. Nyt vielä pitelee pakkasia ympäri Suomen. Pitsakkaa pakkasiltaa!

      Poista
  4. Eväät tulevatkin linnuille tarpeeseen näillä pakkasilla ja viimoilla. Hienost ruokintatelineet. Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinkoa tässä jo tosiaan kaivataan. Sellaista joka vähän lämmittäisi :)

      Poista
  5. No nyt on pikkulinnuille tarjolla oikea herkkupöytä, ja hieno on tuunausten jälkeen myös "kattaus" :)
    Täälläkin käy kuhina ruokinnalla ja pikkulintuja on kyllä kiva seurailla, sekä niiden laulua vasta ihana onkin kuunnella ♥
    Aurinkoista viikonlopun jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen paukkupakkasia jo muutama tintti varovaisesti koitti kevätviserrellä, mutta tovi täytyy vielä odotella sitä suloista sirkuttelua.

      Poista
  6. Mahtavat kattaukset! Täälläkin huolehditaan pienten lintuystäviemme ruokinnasta ja varsinkin nyt selviytymisestä näillä kovilla pakkasilla. On kylläkin säälittänyt viime päivinä, miten polot pärjäävät, mutta sitkeitähän nuo ovat. Eteisen portaikossa odottaa taasen uusi siemensäkki saajiaan, nyt ei tarjoilujen parane päästä loppumaan.

    Lempeää viikonlopun jatkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva! Itseänikin vähän mietityttää näin kovilla pakkasilla varsinkin nuo punarinnat. Toivottavasti selviävät!

      Poista
  7. Kiitos Merikaisla, kun kävit kommentoimassa blogissani...tulin vastavierailulle ja jäin lukijaksesi..:)

    VastaaPoista
  8. Moikkis Hannele. Tervetuloa ja kiitos! <3

    VastaaPoista
  9. Ai miten hyvä mieli tästä postauksesta tuli! Todella kivat askartelut lintuystäville♡ Meillä ruokitaan lintuja pelkillä siemenillä (ja vilske käy! Hiirulaisetkin saavat osansa hangelta!), mutta nyt tekis mieli valmistaa tällaisia rasvasiemenpalluroita.

    Pakkasta on hrrrrrr, mutta ihanaa että on kunnon talvi!

    VastaaPoista
  10. Minäkin bongasin juuri ei-toivotun vieraan, eli pikkuhiiren lintulaudan alta, kantoi kivenkoloon siemeniä. Toivottavasti ei löydä tietään sisälle. Tuohon rasvan sekaan kannattaa heittää joukkoon myös pähkinöitä, niin saavat esim. mustarastaatkin omansa. Itse unohdin ne tuosta.

    VastaaPoista
  11. Moikka. Täytyypä ensi talvena muistaa tuo siemenherkkujen teko-ohje. Kristiina

    VastaaPoista
  12. Moikka! Mä haluun sun mukaan saaristoelämään. Seuraan siis. Ihana tunnelma sun mukana.

    VastaaPoista

Kiva, että annat palautetta. ❤