5. marraskuuta 2023

Tunnistatko suppilovahveron?

Suppilovahvero

Tunnistatko tämän mainion ruokasienen? Suppilovahvero on sienistä kanttarellin ja lampaankäävän ohella ylivoimainen suosikkini. Helppo tunnistaa, helppo valmistaa ruoaksi. Helppo myös kuivata tai pakastaa.

Suppilovahvero

Suppilovahveron ontto jalka on keltainen, vanhempana se voi muuttua hieman rusehtavaksi. Nuorena subbiksella on lakki "ujosti korvilla". Isompana se röyhistelee lakkiaan kohti taivasta. Lakin alapinta on kanttarellin tyylinen, mutta suppilovahvero on paljon sirompi. Subbiksen voi sekoittaa vain harvinaisempaan kosteikkovahveroon, joka sekin on loistava ruokasieni

Kurkkaa Youtubesta videoni, josta näet suppilovahveroita kasvupaikoillaan metsässä. Subbikset ovat usein kuusimetsikön sammalikoissa, koska niillä on symbioosi kuusen kanssa, toisin kuin kanttarellin kaveri on koivu. 


Sienien kuivaaminen

Yleensä kuivaan sienet, koska se on nopeaa ja kuitattuna sienet vievät vähän tilaa. Ja ekologistakin tämä on. Toki joskus myös paistan sienet ja heitän pakkaseen, mutta kuivaaminen on minusta kivaa. 

Upotan metsästä tuodut sienet kunnolla veteen ja putsaan roskat pois. Vinkki: Muista halkaista suppilovahverot, koska suppilossa voi olla multaa. Sitten vain ilmavasti talouspaperin / leivinpaperin päälle kuivumaan. Sieniä kannattaa repiä pienemmiksi ja ainakin halkaista ne, jotta kuivuminen on nopeaa. Aurinkoinen ikkunapaikka nopeuttaa, uuniin en näitä sieniä laita, sillä ne helposti lätsähtävät ja tummuvat mustiksi. 

Kuivattujen sienien käyttö

Moni heittää sienet ensin veteen ja antaa niiden imeä kosteutta. Itse heitän usein murennettuna sienet kastikkeen tai keiton joukkoon, pieninä palasina ne imevät maut ja mehevyyden nopeasti itseensä. 

Samettinen juustosienikeitto suppilovahveroista

Suppilovahveroista valmistuu helppo, samettinen ja juustoinen sienikeitto 
Tämö ohje on n. 2:lle hengelle. 

• Laita pari desiä vettä kattilaan ja paloiteltuna puolikas pala sulatejuustoa ja puolikas lihaliemikuutio .
(extramakua saa, jos juustossa vaikka savuporoa mukana). 
• Kaada joukkoon puoli desiä valko- tai kuohuviiniä hapokkuutta tuomaan. 
• Kiehauta ja anna juustojen sulaa.
• Paista pannulla pari kourallista* pilkottuja tuoreita suppilovahveroita ja puolikas sipuli. Paista kunnes vesi haihtunut. Itse käytän paistamiseen ruokaöljyä. 
• Siirrä sienet juustoliemeen, lisää mustapippuria ja ripaus currya, ehkä yrttimaustetta
• HUOM! Jos käytät kuivattuja sieniä, murenna kuivasienet suorana vesi/sulatejuustoliemeen. Sieniä ei tarvitse ennakoon liottaa vedessä ja paistaa.  
• Kiehauta
• Anna hieman jäähtyä, soseuta sauvasekoittimella. 

* Sienien määrä riippuu, miten paljonko haluat sienen makua keittoon. 

Tarvittaessa lämmitä uudelleen ja lisää vettä, jos keitto liian paksua. Ja toimiihan tämä myös kastikkeena vaikka pihvin kanssa. Tämä onnistuu loistavasti myös kanttarelleista. 

Vielä löytyy subbiksia, vaikka pakkanen jo käydä puraisi. Kestävät siis hyvin kylmää.

Mikä on sun suosikkisienesi? 

– Merikaisla 

Metsäinen asetelma suppilovahveroista.
Metsäinen asetelma suppilovahveroista. 

4 kommenttia:

  1. Tunnen hyvin suppilovahveron ja säilön niitä kuivattamalla ja pakkaseen kokoon paistamalla .
    Ruuaksi teen keittoja ja piirakoita ja kastikkeita . Maukas sieni .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen innostunut sienten kuivauksesta. Mahtuu pieneen tilaan!

      Poista
  2. Usein teen kuivatuista suppiksista myös maustejauhetta blenderissä.
    Sitä on kätevää lisätä ruokaan kuin ruokaan makua tuomaan.
    Suppisjauhe sekoitettuna suolaan on kauniissa purkissa ihana joululahjakin.😊
    P.s.Nuoren suppilovahveron voi vähemmän sieniä tunteva sekoittaa myös lievästi myrkylliseen rustonupikkaaseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvaa, mä olen juurikin saanut lahjaksi tuollaisen lasipurnukan, jossa oli jauhettua suppista ja suolaa!

      Poista

Kiva, että annat palautetta. ❤