10. helmikuuta 2019

Miten rosvopaisti valmistetaan?


Viime syksynä, elämäni ensimmäisen kerran, sain itse valmistella ja herkutella aitoa lampaanlihasta tehtyä rosvopaistia. Lihat saivat muhia maahan kaivetussa tiilihaudassa monen monta tuntia - koitan muistella yli vuorokauden kestäneen herkullisen urakan kaikki vaiheet. 


Maakuoppa lihalle

Hauta kaivettiin soraan ja uunipesä rakennettiin tulenkestävistä reikätiilistä. Puita ja oksia poltettiin kuopassa monta sylillistä neljän tunnin ajan. Kunnes pohjalla oli paksu hiillos. Tulialue ja hauta suojattiin tuulelta ja kipinöitten sinkoiluilta aaltopelleillä. Ranta ja sammutusvesi sijaitsivat aivan haudan vieressä, joten vaaratilanteisiin oli varauduttu.  

Joku tuli tarkkailemaan touhujamme. Kuokkavierasko? Pieni rupisammakko etsi syksyn viileydestä lämpöä ja loikki haudan lähistöllä. Hui, pois siitä, ettei tule liian kuuma!

 


Liha valmistelu

Tulen vartioinnin välissä valmistelimme lihat. Tällä kertaa emäntä oli tilannut päälihaksi valmiiksi suolattuja karitsanviuluja, mutta mukaan mahtui myös possua ja hirveä — 20 kiloa erilaisia lihoja. Paljon mausteita lihoihin ei tarvittu: puukolla tehtyihin koloihin upotettiin valkosipulin kynsiä. Possun ja hirven pintaan hierottiin suolaa. Osaan lihoja pippuria, ja siinä se. Tällä kertaa ei laitettu yrttejä, vaan lihojen maut haluttiin pitää yksinkertaisina.  

Lihat käärittiin ensin folioon, sitten paksulti märkään sanomalehteen. Kaikki lihan palat erikseen omiin paketteihin.  


 



Tämän jälkeen ne pakattiin vielä isoon yhteispakettiin: vahvaan alumiinieristyspaperiin. Sen ympärille käärittiin kanaverkkoa, jotta paketti varmasti pysyy koossa. Lopulta tulen roihuttua tarpeeksi kauan, rosvopaisti pääsi hyvän hiilloksen syleilyyn ja lämpöön. Koko komeus peitettiin reippaalla soralla. Soran ja uunin päälle sytytettiin uusi nuotio, jota poltettiin vielä n. 3 - 4 tuntia. Sen jälkeen maukas lihapaketti sai muhia rauhassa maan uumenissa yli yön.

Seuraavana päivänä hauta vihdoin purettiin ja lihapaketti kannetiin kottikärryillä (eikös ole muuten ihana, vanha kottari!) suoraan kohti ulos katettua ruokapöytää. 



 


Niin nämä juhla t saivat vihdoin alkaa. Voitte uskoa, kuinka murenevaista liha oli ja miten hyvälle se maistui 

Näissä 60 hengen juhlissa nautittiin myös riistalihapullia, kevätkääryleitä ja erilaisia salaatteja.





 


Syksyinen rosvopaistijuhla oli todella onnistunut ja rosvopaistilihat saivat ylistystä kaikilta. Kyllä oli herkullista. 

Kiitos vielä oppitunnista juhlien isännälle ja emännälle! 

Kippis! 

- Merikaisla





8 kommenttia:

  1. Kiitos sinulle tästä postauksesta. Meillä on tarkoitus tehdä myös sama juttu mökillä kesällä .Tämä reikätiilimonttu on hyvä juttu. Me aiottiin kaivaa vaan pelkkä monttu ,mutta kun tiiliä on niin miksei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu: Tiilet varmasti pitävät tuon uunin pidempään tasalämpöisenä, kun luovuttavat hitaasti lämpöään.

      Poista
  2. Mielenkiintoinen postaus,kun on tuota itsekin monasti mietitty.
    Vesi herahti kielelle,kun katsoi mureasta rosvopaistista ottamiasi kuvia!😊

    VastaaPoista
  3. Todella herkullisen näköistä paistia.

    VastaaPoista
  4. Minä muistan nuoruudestani kun isä teki rosvopaistin. Ai että se oli hyvää!

    VastaaPoista
  5. Rosvopaisti on niin hyvää!
    Mukavaa viikkoa 💕 T Maija myrskyluodolle@gmail.com

    VastaaPoista

Kiva, että annat palautetta. ❤